Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 50 | Julij 2020

Foto: Foto Nada Žgank@Bunker.

Izpostavljamo


Bliža se nov lokalni program za kulturo

V Asociaciji preko dialoške skupine vodimo dialog med nevladnimi organizacijami ter Mestno občino Ljubljana. Na nedavni seji smo v fokus razprave vzeli predvsem prihajajočo novo strategijo razvoja kulture, vezano tudi na prostorsko problematiko nevladnih organizacij ter nadaljevanje prijave MOL za naslov Evropske prestolnice kulture. V Asociaciji se bomo na predlog strategije odzvali s konkretnimi predlogi, h komentiranju vabimo tudi vse članice in člane. Pozdravili smo tudi idejo o javni razpravi na to temo.

Preberi več

Novosti


 • Poročilo s sestanka na Ministrstvu za kulturo

  Asociacija se je skupaj s predstavniki ljubiteljev ter javnih zavodov udeležila sestanka na MK. Predstavili smo težave sektorja in zahtevali nujne ukrepe za NVO in samozaposlene v kulturi.

  Preberi več
 • Občine so z rebalansi na polju kulture lahko zgled državi

  V Asociaciji smo naredili analizo proračunov za kulturo mestnih občin po razglasitvi epidemije. Večina je poskrbela, da so sredstva za kulturo za NVO in samozaposlene ne glede na rebalans ostala nespremenjena.

  Preberi več
 • Položaj ustvarjalk v kulturi podkrepljen s podatki

  Predsednica Asociacije Inga Remeta se je udeležila predstavitve raziskav o kulturnem in kreativnem sektorju, ki ga je organiziral Center za kreativnost. Predstavila je predloge konkretnih ukrepov.

  Preberi več
 • Konzorcij vsebinskih mrež in prizadevanje za NVO sektor

  Asociacija je članica konzorcija vsebinskih mrež, ki si prizadeva za stabilno financiranje sektorja ter medsektorsko sodelovanje različnih NVO. Delo je v zadnjem času zaznamovala predvsem korona kriza.

  Preberi več

Servis


 • Pogosta vprašanja v času korone

  Pripravljamo odgovore na dileme samozaposlenih.

  Preberi več
 • Kako do statusa po koncu fakultete?

  Vse o tem, kako uspešno pridobiti status samozapsolenega.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: KD Iglu

  "Morda prihaja obdobje, ko bo še bolj pomembno povezovanje s drugimi društvi in ozaveščanje javnosti o stanju v kulturi. Želimo si biti aktivni del teh premikov." O položaju gledaliških ustvarjalcev v času korone smo se pogovarjali z improvizatorji iz KD Iglu.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Zvezva kulturnih društev Ljubljana

  S Tomažem Simetingerjem iz Zveze kulturnih društev smo se v julijskem podcastu posvetili vlogi kulture v izobraževalnem sistemu, razpravljali o povezovanju kulture in gospodarstva ter odprli vprašanje upravljanja infrastrukture ter socialnih vprašanj, ki jih kultura naslavlja.

  Preberi več
 • /

  /

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.