Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 45 | Februar 2020

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Pred 8. februarjem: neuresničene obljube

Na tradicionalni novinarski konferenci Društva Asociacija pred kulturnim praznikom smo pozornost usmerili na neurejeno področje prostorov za nevladnike ter predstavili analizo stanja na tem področju. Poleg tega smo pregledali tudi rezultate dela vlade v odhajanju oz. stanja, v katerem se nahaja nevladna kultura, in izzive, ki nas čakajo v letu 2020.

Preberi več

Novosti


 • Težave z enoletnim projektnim razpisom in naš odziv

  Že dolgo opozarjamo ministrstvo, da je potrebno razpise evalvirati pred objavo novih. MK tega pred objavo enoletnega projektnega razpisa spet ni naredilo, sledila je vrsta težav.

  Preberi več
 • Opozarjamo na neizplačila ministrstva za kulturo

  Ministrstvo za kulturo smo pozvali, naj realizirajo izplačilo sredstev na razpisu za rezidence v letu 2019 in pospešijo postopke glede razpisa za rezidence v letu 2020.

  Preberi več
 • Skupni nastop krovnih organizacij v kulturi

  Povezovanje krovnih organizacij v kulturi, ki se je začelo pred zadnjimi volitvami, se nadaljuje. Januarja se nas je več kot 20 srečalo na temo samozaposlenih v kulturi in možnosti novih skupnih nastopov.

  Preberi več
 • Opozarjamo na neustrezne prostore nevladnikov v kulturi

  Kersnikova, Tobačna in številne druge lokacije, kjer je nekoč domovala neodvisna scena v kulturi, vse hitreje izginjajo. Preberite zaključke posveta, ki smo ga organizirali na temo prostorov NVO.

  Preberi več

Servis


 • Kaj prinaša elektronsko izdajanje bolniških listov?

  NVO in samozaposleni morajo urediti pooblastila.

  Preberi več
 • Ste samozaposleni in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več
 • /

  /

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Rok Vevar

  K pisanju kolumne smo povabili predsednika dialoške skupine za samozaposlene Roka Vevarja. Skupina je z delom zaključila zaradi odstopa vlade, v upanju, da njihovo delo ne bo romalo v predale, pa objavljamo povzetek predlogov za reševanje statusa samozaposlenih.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije (DZTPS)

  "Ključna težava prevajalcev je neustrezno plačilo za opravljeno delo. To so posledice neurejenega poklicnega statusa. Ne samo, da poklici niso regulirani, za opravljanje dejavnosti niso predpisani niti minimalni pogoji." DZTPS v pogovoru za Kulturosfero.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Društvo Bralna značka Slovenije // februarski podcast

  Že 60 let cele generacije odraščajo z bralno značko, za marsikoga prvi vstop v svet knjige. Pri tej uspešni integraciji v šolski kurikulum ne gre pozabiti, da je to uspešna nevladna organizacija, ki poleg strokovne administracije združuje več kot 7.000 prostovoljcev.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.