Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 44 | Januar 2020

Foto: Foto@Lokalpatriot

Izpostavljamo


Jutri: posvet o prostorih NVO v kulturi

Leto 2020 začenjamo, kjer smo ga končali: z bojem za izboljšanje prostorske problematike samozaposlenih in nevladnikov v kulturi. Vabljeni na posvet, ki bo potekal v četrtek, 9. januarja, ob 11h na Dalmatinovi 4. Do petka pa lahko izpolnite anketo, ki nam bo pomagala mapirati stanje na terenu glede prostorske problematike ter nam služila pri nadaljnjem prizadevanju za izboljšanje stanja.

Preberi več

Novosti


 • Novinarska konferenca pred kulturnim praznikom

  Vabljeni na novinarsko konferenco, na kateri bomo v ponedeljek, 3. februarja, ob 11h predstavili stanje v nevladni kulturi ter analizo prostorske problematike NVO v kulturi.

  Preberi več
 • Ministrstvo za kulturo je prisluhnilo našim opozorilom

  Ministrstvo je programsko financirane uprizoritvene nevladne organizacije obvestilo, da bodo prejele prvotne pogodbene vrednosti. Odvzeti so jim jih skušali zaradi uspelih tožb nevladnih organizacij.

  Preberi več
 • Zmaga: bolniške za samozaposlene končno višje

  Pozdravljamo odločitev ministrstva za kulturo, da po letih opozoril zviša višino dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni na 25 evrov na dan.

  Preberi več
 • MK smo pozvali k spremembi razpisa za štipendije

  Opozorili smo na prenizka sredstva in število štipendij, starostno neuravnoteženost in neustrezen praznični termin objave. Pozdravljamo posledično podaljšanje roka za prijave.

  Preberi več
 • Kampanja: Podpora kulturi je podpora Evropi!

  Asociacija in zavod Motovila se pridružujemo kampanji Culture Action Europe za podovjitev evropskega proračuna za kulturo. Podprite jo tudi vi s podpisom peticije in pismi politikom!

  Preberi več
 • Asociacija na odboru za evropske zadeve v DZ

  V razpravi smo opozorili na pretirano birokratiziranje postopkov črpanja evropskih sredstev, pomanjkanje kulture v razvojnih smernicah ter poudarili težave informacijskega sistema eMA.

  Preberi več

Servis


 • Ali samozaposleni lahko dobi nadomestilo za brezposelnost?

  Preberite, pod kašnimi pogoji ste do nje upravičeni.

  Preberi več
 • Kako prijaviti terjatve v stečajnem postopku?

  Preberite, kako izterjati denar od podjetja, ki je propadlo.

  Preberi več
 • Ste samozaposleni in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Ajda Pistotnik

  Vse več kulturnikov zavrača pot z letali, prve NVO so začele krajšati delavnike. Objavljamo kolumno strokovnjakinje za odrast Ajde Pistotnik, saj menimo, da moramo tudi v kulturi odpreti vprašanja okoljske (ne)pravičnosti. Prvič objavljeno na Radiu Študent.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Zavod KINOKašča

  "Zanima nas, kako ohranjati spominsko dediščino ter jo hkrati reartikulirati v sodobni avtorski poetiki. Film zato ni le cilj, ampak tudi sredstvo raziskovanja in način življenja." Pogovarjali smo se s članico Asociacije Anjo Medved iz KINOkašče, ki deluje na Goriškem.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Zavod CONA // januarski podcast

  “Za nas je dragoceno, da smo dobili možnost dostopa do nove publike. Morda prvenstveno v prostor prihajajo zaradi rastlin, a prav to je smisel združevanja, da lahko umetnost ponudiš na drugem prostoru." Z Ireno Pivka smo se pogovarjali o ekologiji in umetnosti.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.