Vabilo: Sindikat za umetniški prekariat?

Predstavniki Asociacije bomo v četrtek, 15. februarja, ob 20:00 na Novi pošti (Robbova ulica 15) v Ljubljani sodelovali na pogovoru o izzivih sindikalnega organiziranja z naslovom Sindikat za umetniški prekariat? 

V nadaljevanju objavljamo celotno vabilo na dogodek.

Na uprizoritveni sceni se ustvarjalci že vrsto let soočamo z nižanjem pogojev dela in ustvarjanja. Na eni strani imamo obstoječe sindikate, stanovska društva in zagovorniške organizacije ter njihove številne pobude za izboljšanje stanja, na drugi strani ministrstvo, ki nenehno sprejema odločitve brez dialoga s strokovno javnostjo.

Kako se moramo organizirati, da skupaj zaustavimo uničujoče trende nižanja standarda dela in delovanja? Na kakšen način, če sploh, lahko sindikati zastopajo umetniški prekariat in kakšne so njihove realne omejitve? Kakšne so druge oblike povezovanja? Kaj moramo zahtevati za izboljšanje stanja? Kako reformirati status samozaposlenih v kulturi, da bo omogočal dostojno življenje? S kom se samozaposleni v resnici pogajajo o pogojih svojega dela in kaj vse je potrebno urediti, da bo njihovo delo sploh mogoče?

K sodelovanju na pogovoru o sindikaliziranju prekariata s fokusom na uprizoritvenih umetnostih smo povabili predstavnike sindikatov, stanovskih društev in zagovorniških organizacij.

  • Branimir Štrukelj, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ)
  • Denis Miklavčič, Sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa)
  • Saša Pavček, Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS )
  • Marko Funkl, Sindikat prekarcev
  • Tjaša Pureber, Društvo Asociacija

Pogovor bo vodila Kristina Božič.

Dogodek bo potekal v prostoru, ki ga programsko skupaj upravljata javni zavod Slovensko mladinsko gledališče in nevladna organizacija Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.

Vljudno vabljeni.

Deli