Evropski izzivi zagovorništva v letu 2018

Foto@ŠKUC
Foto@ŠKUC

Asociacija je del evropske mreže Culture Action Europe, ki se je sredi novembra v Rimu sestala na letni skupščini, ki smo ji prisostvovali tudi predstavniki Asociacije. V upravnem odboru mreže bo poslej še bolj zastopana Vzhodna Evropa, saj je bila za novo članico potrjena Simona Neumann, vodja evropske prestolnice kulture 2021 v Timisoari.

V spremljajoči konferenci Beyond the Obvious smo kritično naslovili ostala aktualna vprašanja evropske kulture.

Na skupščini smo se ozrli v preteklost in prek pogovora z nekdanjimi predsedniki mreže naslovili izzive povezovanja na evropskem nivoju. Culture Action Europe se vse bolj širi od svojega začetnega poslanstva združevanja NVO s področja kulturne dediščine v zagovorniško mrežo lokalnih zvez, ki se ukvarjajo s širokim naborom kulturnih področji.

V nadaljevanju smo spregovorili o zagovorniških načrtih mreže na evropskem nivoju v letu 2018. Osredotočili smo se na vprašanja prihajajočega finančnega okvirja za kulturo znotraj evropskega proračuna.

Prav tako smo v luči prihajajočih strateških dokumentov Evropske unije razpravljali o položaju kulturno-umetnostne vzgoje. Zastavlja se namreč vprašanje, na kakšen način kulturo umestiti v izbraževalni sistem in obratno z jasno prepoznavnimi smernicami, ki bi lahko usmerjale tudi nacionalne načrte, dejavnosti in strategije. Tukaj je Asociacija predstavila svojo raziskavo o kulturno-umetnostni vgoji med nevladniki v kulturi.

Kritično smo naslovili tudi evropsko leto kulturne dediščine, ki le to sicer razume precej široko, in zajema tudi vprašanje prehoda med sodobno umetnostjo in kulturno dediščino, a se to nujno ne odraža v načrtih posameznih držav. Hkrati je za leto namejeno izjemno malo sredstev.

Spregovorili smo tudi o rastoči represiji pri kratenju pravic umetnic in umetnikov v Evropi.

Deli