Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za bolniško za leto 2019

Ime: Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2019

Predlgatelj: Ministrstvo za kulturo
Predlog poslan v obravnavo: 15. oktober 2018

Povezava na predlog

Ključne spremembe zakona s strani predlagatelja:
Predlagatelj je zvišal višino nadomestila za bolniško iz preteklih let za 1 evro. Določena višina dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2019 znaša 21 evrov na delovni dan oziroma 630 evrov za 30 delovnih dni.

Odziv Asociacije:

Komentarje na objavljeni predlog uredbe je Asociacija poslala 29. oktobra 2018 in so dostopni na tej povezavi.

Ključne točke v odzivu Asociacije:

1.Opozorili smo, da je nadomestilo za bolniško odsotnost prenizko in povišanje ni ustrezno, saj ne zagotavlja niti minimalnega dohodka.
2. Izpostavili smo problematično argumentacijo, ki se sklicuje na znesek, ki zagotavlja, da posameznik ni pod pragom revščine. Iz spremljajoče obrazložitve je namreč razvidno, da predlagatelj meša dejstvo izplačila nadomestila na delovne dni in pa preračunavanje praga revščine, ki se računa na posamezne koledarske dni.
3. Opozorili smo, da je posameznik upravičen do nadomestilo samo v primeru bolezni, ne pa na primer tudi v primeru poškodbe na ali izven delovnega mesta.
4.Opozorili smo na omejitve zakona, po katerem je izplačilo možno zgolj enkrat letno in samo v primeru, da bolezen traja dalj kot 30 delovnih dni.

Pregled upoštevanja predlogov Asociacije:

Ministrstvo za kulturo predloge Asociacije kljub natančno podani analizi ni upoštevalo.

Kronologija zagovorniških dejavnosti:

marec 2018: Asociacije je predstavila svoje stališče na 29. redni seji Odbora za zdravstvo v Državnem zboru.
april 2018: V sodelovanju s Kreativnim centrom Poligon in Zagovornikom načela enakosti je društvo Asociacija organiziralo prvo celostno konferenco na temo zdravstva oziroma zdravstvenega varstva samozaposlenih.
31.julij 2018: Ob sestavi nove vladne koalicije je društvo Asociacija opozorilo na nujnost sprememb na tem področju.
november 2018: Asociacija na sestanku s poslanci o NVO v kulturi.
december 2018: Objavljeno poročilo Asociacije o sestankih s poslanskimi skupinami na www.asociacija.si.
december 2019: Asociacija se je pridružila pobudi nevladnih in civilnodružbenih organizacij ter sodelovala pri oceni prvih 100 dni vlade, kjer je prav tako opozorila na to problematiko.
4.januar 2019: Objava novice o oceni prvih 100 dni vlade in pregledu Asociacije prvih potez ministrstva za kulturo na www.asociacija.si.

Deli