Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 88 | September 2023

Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Razpis za delovno mesto v Asociaciji

K sodelovanju vabimo novega sodelavca_ko za določen čas od 1. 11. 2023 do 31. 4. 2024 z dvomesečno preizkusno dobo. Delovne naloge zajemajo - delo na evropskih, nacionalnih in lokalnih projektih ter sodelovanje pri vseh aktivnostih društva, – redno sodelovanje z upravnim odborom in drugimi organi društva pri sprejemanju odločitev, stiki z različnimi deležniki iz polja ustvarjalnosti, kulture ter civilne družbe, – strokovno in organizacijsko sodelovanje pri raznovrstnih zagovorniških vsebinah in aktivnostih na evropski, nacionalni in lokalni ravni, – delo, vezano na razvoj in upravljanje Certifikata Kulturno podjetje; – odnosi z javnostmi (posodabljanje spletnih strani organizacije, sodelovanje pri glasilu Kulturosfera, komunikacija z novinarji ipd.) – sodelovanje pri upravljanju s članstvom, – izvajanje servisa za administrativna vprašanja samozaposlenih v kulturi in kreativnih industrijah, in sicer s področij, kot so socialne pravice, zdravstveni sistem, davčni obračuni, vodenje računov, pridobivanje ustreznega statusa samozaposlenih v kulturi, osnove razpisnih postopkov itn. Prijavo, ki naj vsebuje kratko (največ 1 stran dolgo) motivacijsko pismo, v katerem se osredotočite na nevladni kulturni sektor pri nas, ter življenjepis, ki jasno izkazujeta vašo primernost za opisano delovno mesto, pošljite na e-naslov info@asociacija.si do vključno 20. oktobra 2023.

Preberi več

Novosti


 • Poziv eDavki: FURS naj bo natančen pri nadzoru

  V Asociaciji smo preučili dokumentacijo, ki so nam jo posredovali samozaposleni v kulturi, ki jih je FURS pozval k vračilu MTD ter zaključili, da so pozivi FURS v veliki meri osnovani na nezadostnem pregledu organu razpoložljive dokumentacije ter neutemeljeni, na kar smo FURS opozorili z dopisom.

  Preberi več
 • Kultura proti nižanju sredstev za Ustvarjalno Evropo

  Mreža Culture Action Europe, katere članica je tudi Asociacija, je v imenu več kot 70 mrež in organizacij iz različnih kulturnih sektorjev ter panog na države članice EU in Svet EU naslovila pismo, v katerem izraža zaskrbljenost na račun predlaganega zmanjšanja proračuna Ustvarjalne Evrope za leto 2024 za kar 40 milijonov EUR.

  Preberi več
 • SERVIS: FURS me je pozval naj vrnem MTD iz časov COVID-19. Kaj zdaj?

  FURS je konec prejšnjega tedna marsikateremu samozaposlenemu poziv, v katerem ugotavlja, da ne izpolnjujejo pogoja upada prihodkov za prejem določenih interventnih pomoči. Pripravili smo navodila za postopanje s primeri vzorčnih besedil, ki jih lahko uporabite pri morebitnem snovanju pojasnil oz. ugovora na organov poziv, če ste med njimi.

  Preberi več
 • Asociacija na srečanju informacijskih točk za mobilnost

  Septembra smo se udeležili neformalnega srečanja informacijskih točk za mobilnost MIP, ki je v Hiši EU potekal v organizaciji Motovile, ter se seznanili, kako nam informacijska središča lahko pomagajo nasloviti izzive, kot so vizumi, socialna varnost in davki, s katerimi se kulturni delavci in delavke soočajo pri mednarodnem delu.

  Preberi več
 • Ukrepi za odpravo posledic poplav 2023 za samozaposlene v kulturi

  Vsi samozaposleni v kulturi, ki so v skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo registrirane v razvidu samozaposlenih v kulturi, so v mesecu septembru že upravičene do denarne pomoči. Izjava, s katero upravičeni samozaposleni lahko pridobijo denarno pomoč, je na voljo na eDavkih od 22. septembra 2023 dalje.

  Preberi več
 • SERVIS: Podaljšanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost

  Samozaposleni v kulturi, ki jim je Ministrstvo za kulturo priznalo pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, lahko ob izteku petletnega obdobja, za katerega je podeljena, organ zaprosijo za njeno podaljšanje. Zbrali smo informacije, ki jih potrebujete, da bi proces podaljševanja potekal brez nepotrebnih zapletov.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Za povzdig kulture 2023«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.