Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 87 | Avgust 2023

Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Spremljamo ukrepe za odpravo posledic poplav 2023

Slovenija aktivno naslavlja posledice ene izmed najbolj najbolj uničujočih naravnih ujm v samostojni državi, ki je prizadela tudi kulturne institucije, organizacije, ustvarjalke in ustvarjalce ter kulturne delavke in delavce. V prvem paketu ukrepov je že bilo sprejetih tudi nekaj takih, ki naslavljajo potrebe organizacij in delavcev in delavk v kulturnem sektorju. V sredo, 9. avgusta 2023, je državni zbor s sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) sprejel prvi sveženj ukrepov za odpravo posledic ujme. V Asociaciji vas bomo o ukrepih vseskozi obveščali, informacije redno posodabljali, ter se, kadar bomo presodili, da je tako potrebno, v njihovo pripravo vključevali s predlogi in komentarji.

Preberi več

Novosti


 • Društvo letos s podporo Ministrstva za kulturo

  Asociacijo je Ministrstvo za kulturo kot vsebinsko mrežo v polju kulture podprlo v okviru pilotnega javnega razpisa za izbor projektov krepitve podpornega okolja v kulturi v letu 2023. V društvu pilotni razpis krepitve podpornega okolja v kulturi prepoznavamo kot pomemben korak s spoštovanju Zakona o nevladnih organizacijah, ki resornim ministrstvom nalaga obveznost financiranja vsebinskih mrež.

  Preberi več
 • Asociacija partner v evropskem projektu Operacija Nova

  V prihodnjem dvoletnem obdobju bomo s partnerjema, hrvaško Operacijo Grad in kosovsko Fundacijo Lumbardhi, sodelovali v projektu OPE.N. Projekt družuje konzorcij treh organizacij iz treh držav JV Evrope, ki jih vodi močan skupni interes za reševanje vprašanj pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim akterjem, zlasti v navezavi na (javno) infrastrukturo.

  Preberi več
 • Temelji vključevanja kulture za krepitev zdravja in dobrega počutja

  Z avgustom v društvu Asociacija zaključujemo sodelovanje v projektu CultureForHealth. Da bi olajšali pripravo kakovostnih predlogov, ki bi okrepili sodelovanje sektorjev kulture in zdravja ter tako na raznovrstne načine pozitivno vpivata na posameznike in posameznice, pa tudi pripomogli k spremembam v razumevanju vloge in vpliva kulture na naša življenja, smo pripravili več različnih smernic in izsledkov raziskav

  Preberi več
 • Manifest Elefsina: Vizija kulture skrbi in nege

  Skrb, negovanje je splošna človeška potreba, ki je vse prepogosto spregledana in podcenjena. Nega kot družbeni koncept, ki temelji na empatičnih in hvaležnih interakcijah, prinaša preobrazbeni potencial za ustvarjanje bolj sočutne in medsebojno povezane družbe. Manifest je zamisel o kulturi nege in služi kot poziv umetnikom, kulturnim organizacijam in strokovnjakom, naj sprejmejo politiko in etiko nege kot temeljni element našega skupnega dela.

  Preberi več
 • SERVIS: Spremenjeni kriteriji pridobitve pravice do plačila prispevkov za socialno varnost po končani epidemiji Covid

  Veliko samozaposlenih v kulturi se je med pandemijo Covid-19 soočalo z upadom dela in vendar so v tem času podaljševali ali zaprošali za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost. V članku pojasnjujemo spremembe v uredbi ter kako te vplivajo na postopke pridobivanja ali podaljšanja pravice.

  Preberi več
 • Servis za samozaposlene v celoti posodobljen

  V društvu smo med poletjem zaključili posodabljanje naše baze, v kateri zbiramo odgovore na raznovrstna vprašanja iz širokega polja delovanja in poslovanja posameznikov in posameznic, ki delujete v polju kulture. V tretjem in zadnjem svežnju že objavljenih vsebin smo posodobili še zadnje vsebine Servisa za samozaposlene.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Za povzdig kulture 2023«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.