Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 84 | Maj 2023

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Farsa in boj se nadaljujeta: bo kulturo v Državnem svetu zastopal gospodarstvenik?

V prostorih Državne volilne komisije so na današnji dan potekale volitve za člana državnega sveta za področje kulture in športa. Elektorji so po zdaj javno dostopnih informacijah oddali 17 glasov in z 10 glasovi izvolili Luka Steinerja, predsednika uprave Športne loterije, 5 glasov je dobil mag. Zoran Poznič, župan Trbovelj in predsednik Zveze društev slovenskih likovnih ustvarjalcev, 2 dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD in 0 glasov naš kandidat Borut Pelko, kulturni delavec, dolgoletni sodelavec organizacije LokalPatriot. Borut Pelko se zaradi stanja z volitvami tudi tokrat ni udeležil, iz enakovrednega razloga pa je enako tokrat storil tudi naš elektor Jurij Krpan. Kot dosledno izpostavljamo, v društvu volitve v državni svet in sam organ jemljemo resno ter za poklicne delavce v kulturi zahtevamo ustrezno zastopanost. Farso tako lahko in bomo nadaljevali z bojem za njihove glasove v predstavniškem telesu.

Preberi več

Novosti


 • Odprto pismo pred volitvami v Državni svet

  Pred vnovičnimi volitvami za državnega svetnika – predstavnika za področje kulture in športa, ki so potekale v sredo 31. 5. 2023 ob 11.00 v prostorih Državne volilne komisije, smo v društvu na kandidate in izvoljene predstavnike v volilno telo za volitve člana državnega sveta za področji naslovili odprto pismo, v katerem smo jih opozorili na odločbo Ustavnega sodišča iz dne 19. 4. 2023, s katero je kot nezakonitega kandidata iz položaja državnega svetnika razrešila Tomaža Horvata in razpisala ponovne volitve.

  Preberi več
 • Asociacija o digitalni preobrazbi po meri nevladnikov

  Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo je ob Mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, v dvorani Zveze svobodnih sindikatov Slovenija ter pomoči Asociacije organizirala letni dogodek pod naslovom: »Kakšna digitalna preobrazba za kakšen nevladni sektor in družbo?« Ta se je osredotočil na samorefleksijo nevladnega sektorja v razmerju do digitalnih kompetenc, strojne in programske opreme ter digitalnih storitev.

  Preberi več
 • Kulturosferin podcast: Vloga umetnosti pri zdravju in dobrem počutju

  Asociacija obuja Kulturosferine podcaste, v katerih boste lahko prisluhnili prispevkom, aktualnim za neodvisno kulturo. V tokratni epizodi lahko prisluhnete prispevku raziskovalk učinkov umetnosti kulture na zdravje in dobro počutje, dr. Katey Warran and Pilar Letrondo, k programu konference Umetnost za zdravje, ki smo jo organizirali ob 20. obletnici društva.

  Preberi več
 • Servis za samozaposlene vselej svež in uporaben

  Kakovosten servis za samozaposlene ter druge delavce in delavke v kulturi omogoča, da z našo pomočjo hitreje naslovite vprašanja ter svojo ustvarjalno pot v večji meri posvetite ustvarjanju. Osrednji cilj Asociacije je namreč nuditi kakovostne in aktualne odgovore na vprašanja administrativne, zakonske, računovodske in druge narave. Te redno obnavljamo, letos pa jih nameravamo tudi izdatno posodobiti.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Za povzdig kulture 2023«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.