Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 81 | Februar 2023

Foto: @NadaŽgank

Izpostavljamo


Asociacija sprašuje neodvisno kulturo: Kako naprej?

Razvoj nevladnih organizacij v polju kulture? Krepitev položaja samozaposlenih v kulturi? Inflacija? Kaj pa prostovoljstvo v neodvisni kulture? Asociacija želi vaše mnenje! Leto 2023 se tudi na področju kulture kaže kot reformno, zato je bistveno, da se neodvisna kultura v procese do kakovostnih sprememb vključuje pravočasno in opolnomočena z videnji, stališči in argumenti ustvarjalcev in ustvarjalk, delavcev in delavk, ki jo sestavljajo. Zato smo v Asociaciji pripravili vprašalnik na temo štirih ključnih – večno ali danes aktualnih področij in problematik -, ki naj služi tudi kot napoved, da se bomo v društvu skozi celo leto posvetovali o različnih vprašanjih in snovali rešitve, ki lahko pomenijo bistven razvoj domače neodvisne kulture.

Preberi več

Novosti


 • Bolniško nadomestilo: boljše, a komaj vzdržno!

  Na predlog Ministrstva za kulturo z sprejemom nove uredbe je vlada potrdila dviga višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za leto 2023, s čimer je naposled prisluhnila dolgoletnim pozivom Asociacije. Višina nadomestila se je tako z letom 2023 določila na 37 EUR dnevno. V društvu smo se odzvali tudi na dejstvo, da je bil predlog uredbe na vladni seji sprejet brez javne razprave.

  Preberi več
 • Imate status NVO v javnem interesu?

  Asociacija je na Ministrstvo za kulturo naslovila predlog novega Pravilnika o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture, varstva kulturne dediščine ali medijev. Pravilnik smo pripravili z namenom, da bi odpravili dejstvo, da pravilnik, na katerega napotujejo navodila Ministrstva za kulturo, od leta 2019 ne velja več.

  Preberi več
 • Dialog med MK in NVO v kulturi vzpostavljen

  Delovna skupina za trajni dialog z nevladnimi organizacijami v kulturi se je 31. januarja 2023 prvikrat sestala s predstavniki Ministrstva za kulturo. Deset članska skupina, ki je sestavljena iz predstavnikov nevladnih organizacij in ministrstva, se je seznanila z načrtom dela Ministrstva za kulturo v letu 2023.

  Preberi več
 • Za uveljavitev neodvisne kulture tudi na RTV Slovenija

  Nacionalni svet za kulturo, katerega član je tudi Jurij Krpan, sicer član upravnega odbora društva, je na seji obravnaval šest predlogov za imenovanje dveh članov v Svet RTV Slovenija ter za obdobje dveh let imenoval Igorja Prassla za področje avdiovizualnega sektorja, za področje kulture pa gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka.

  Preberi več
 • Poziv k prijavam v drugi cikel mentorskega programa

  Do 1. 3. 2023 se prijavite se na mentorski program, s katerim boste razširili svoje znanje in spretnosti, potrebne za uspešno izvajanje mednarodnih kulturnih programov. Cikel se osredotoča na odnos med mentorjem in mentorirancem, ki zajema veščine in strokovno znanje, ki so jih številni umetniki, kulturni delavci in programski vodje v naših mrežah in platformah pridobili z dolgoletno prakso.

  Preberi več
 • Delavnica: Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture

  Društvo Asociacija in DobraVaga spet združujeta moči in vas vabita 9. 3. 2023 k udeležbi na delavnico, ki jo bo vodil Urh Vele, davčni svetovalec. Spoznali boste osnove gospodarsko-statusnega prava, različne pravne oblike in administrativne obveznosti. Na njej bodo pregledno predstavljene osnove računovodstva in davkov za samozaposlene.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Za povzdig kulture 2023«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.