Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 60 | Maj 2021

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Načrt za okrevanje brez žive kulture

V Asociaciji ocenjujemo, da je slovenski Načrt za okrevanje in odpornost, ki ga je vlada poslala Evropski komisiji, in iz katerega izhaja načrt dodatnega financiranja dejavnosti v naslednjih letih, v nasprotju z evropskimi smernicami. Načrt ni nastajal v dialogu s civilno družbo in je v celoti spregledal področje žive kulturne ustvarjalnosti. Večina ukrepov (kulture je tudi sicer zelo malo), je namreč vezanih na ozko dojemanje kulturne dediščine in digitalizacije. Področje žive produkcije, ki je bilo v epidemiji najbolj prizadeto, tako ostaja brez prepotrebne finančne in razvojne injekcije v prihodnjem finančnem obdobju.

Preberi več

Novosti


 • Delavnica: Opredelitev vrednosti poslovne ideje

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost vabimo na brezplačno spletno delavnico, na kateri se lahko izobrazite na polju opredelitve vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve. Delavnico vodi mag. Mojca Jović. Prijave sprejemamo najkasneje do 7. maja na marusa.golob@asociacija.si.

  Preberi več
 • Delavnica: Razpisne priložnosti v kulturi

  Do 21. maja se lahko na marusa.golob@asociacija.si prijavite na brezplačno spletno delavnico s Tomažem Zaniukom, kjer boste izvedeli vse o uspešnem prijavljanju na razpise na področju kulturnih in kreativnih industrij. Delavnico prirejamo v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

  Preberi več
 • Video: iskanje sponzorstev in komunikacija v kulturi

  S Centrom za kreativnost smo v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravili video pogovor z Urško Jež o pridobivanju sponzorstev v kulturi. Ogledate si lahko video o promociji v kulturi s Tjašo Pureber.

  Preberi več
 • Vlado pozivamo k premišljeni debirokratizaciji

  V Asociaciji smo se odzvali na predlagan Zakon o debirokratizaciji, saj uvaja spremembe tudi na področju kulture. Te niso ne dobro premišljene, ne usklajene, prav tako pa predstavljajo poslabšanje procesa odločanja v okviru javnih razpisov.

  Preberi več

Servis


 • Odgovarjamo na pogosta vprašanja v času epidemije za ustvarjalke_ce

  V času epidemije se pojavlja veliko birokratskih ovir za samozaposlene v kulturi. Na enem mestu zbiramo in s pomočjo strokovne službe odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja pri upravljanju statusa. Pomoč nudimo tudi nevladnim organizacijam.

  Preberi več

Mnenja


 • Raziskave – Kulturosferin podcast: Anketa o vplivu COVID-19 na obiskovanje prireditev

  “Namesto, da hipotetično ugibamo, kako vpeljati strategije, smo se želeli opreti na konkretne analize. A žal anketa ni v nobeni strategiji odločevalcev doživela strateški odmev.” Rok Avbar, soavtor raziskave o vplivu COVID-19 na obiskovanje kulturnih prireditev.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi - mednarodno: Crvena, Bosna in Hercegovina

  Združenje za kulturo in umetnost Crvena je feministična organizacija iz Sarajeva. Leta 2010 je bila ustanovljena za ustvarjanje prostora za ženske v umetnosti, a se je poslanstvo kasneje razširilo na ustvarjanje pogojev za progresivne družbene spremembe.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Petra Hazabent

  "V tem zelo težavnem obdobju, v katerem smo se znašli zaradi epidemije, je bilo najtežje uvideti, da smo ustvarjalci na področju kulture in umetnosti nepomembni za državo, oziroma kot da nismo (pravi) državljani." Iz pogovora s Petro Hazabent (Društvo Nagib).

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.