Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 59 | April 2021

Foto: Foto: Nada Žgank@Emanat

Izpostavljamo


Mednarodni poziv h krepitvi kulture

Mednarodna evropska zagovorniška mreža EAIPA, katere članica je tudi Asociacija, je objavila javno pismo s priporočili odločevalcem, kako čim hitreje sanirati vse bolj prizadet kulturni sektor v času epidemije koronavirusa. EAIPA se zavzema za naslednje ukrepe: – Sredstva iz načrta za okrevanje in razvoj morajo biti nujno namenjena tudi sodobni umetnosti. – V kulturnem sektorju se mora razviti princip pravičnosti. – Razviti se morajo dodatni načini subvencioniranja sodobne ustvarjalnosti. – S kulturo se je nujno zoperstaviti posledicam zapiranja v nacionalne države. – Samozaposlenim je potrebno v epidemiji zagotoviti finančno podporo.

Preberi več

Novosti


 • Kulturniki spet upravičeni do temeljnega dohodka

  Samozaposleni v kulturi so do konca junija ponovno upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka. Pogoji ostajajo enaki kot v prejšnjih mesecih. K podaljšanju smo vlado pozvali tudi v Asociaciji. Opozorili smo, da številni do pomoči vseeno še vedno niso upravičeni.

  Preberi več
 • Za večjo enakost vseh v kulturi in umetnosti

  V Asociaciji smo podali komentarje na predlog Resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških do 2030. Prepričani smo, da mora biti kultura metoda odpravljanja neenakosti v družbi. Zato smo pozvali odločevalce, da se v boju za enakost borimo vsak dan.

  Preberi več
 • Delavnica: Komunikacijski tipi - vzrok za (ne)uspeh

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost vabimo na brezplačno spletno delavnico o tipih komuniciranja in nasvetih za poslovni uspeh preko izboljšanja komunikatorskih veščin. Delavnico vodi mag. Mojca Jović. Prijave sprejemamo do 3. maja na marusa.golob@asociacija.si.

  Preberi več
 • Delavnica: Povezovanje kulture in gospodarstva

  Le še do petka sprejemamo prijave na brezplačno spletno delavnico z mag. Urško Jež o načinih pridobivanja trajnostnih sponzorjev v kulturi. Delavnico prirejamo v koprodukciji s Centrom za kreativnost. Še vedno se lahko prijavite tudi na individualna svetovanja z našimi strokovnjaki.

  Preberi več
 • Video: računovodski nasveti za samozaposlene v kulturi

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost smo v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravili video pogovor z Urhom Veletom na temo računovodstva in davkov za ustvarjalke s področja kulture. Pogovarjali smo se tudi o administrativnih postopkih.

  Preberi več
 • SOS telefonska pomoč za kreativke in kreativce

  V okviru projekta delavnic za KKS, ki ga izvajamo v partnerstvu s Centrom za kreativnost, omogočamo tudi servisno podporo po telefonu. Do konca leta vam bodo naši svetovalci v Asociaciji na voljo vsak torek med 9. in 14. uro na telefonskih številkah 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

Servis


 • Letni davčni obračun za samozaposlene v kulturi

  Oddaja letnega davčnega obračuna je bila podaljšana do 30. aprila 2021. V sklopu našega servisa smo pripravili nasvete in predstavili konkretne korake, ki vam bodo pomagali izpolniti obrazec na e-davkih. Odgovarjamo tudi na pogosta vprašanja.

  Preberi več

Mnenja


 • Raziskave – Kulturosferin podcast: Vpliv COVID-19 na delavke in delavce v kulturi

  Nekateri ljudje so govorili, da pred zimo že pazijo, da jedo manj, manj obrokov, da enostavno ne vedo, kako bodo plačali račune.” Eva Matjaž, soavtorica raziskave o vplivu epidemije na delavce v kulturi. Začenjamo z novo sezono Kulturosferinih podcastov.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO - mednarodno: RESHAPE

  "Število žensk ali etnično raznolikih strokovnjakov na vodilnih položajih v umetniškem sektorju ali na odrih in v galerijah je še vedno škandalozno nizko," opozarja Milica Ilić, vodja projekta RESHAPE, ki raziskuje alternativne organizacijske modele v kulturi.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: .abeceda

  "Kot organizacija si prizadevamo za kontinuiran premislek, analize ter zagotavljanje osnovne stopnje zavedanja o nujnosti in potencialih delovanja zunaj obstoječih predpostavk ter splošnih pogojev." Iz pogovora z Zavodom .abeceda, članico Asociacije.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.