Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 57 | Februar 2021

Foto: Foto@ŠKUC

Izpostavljamo


Alarmantno stanje kulture ob 8. februarju

Epidemija je močno spremenila načine komuniciranja, na žalost pa se nivo svobode izražanja niža tudi zavoljo politične klime in dejanj. Ker je kultura ena od podstati svobode izražanja, bomo na letošnji tradicionalni novinarski konferenci Asociacije pred kulturnim praznikom o vseh nakopičenih težavah na področju kulture spregovorili ravno skozi pojem svobode izražanja. Predsednica Asociacije Inga Remeta bo spregovorila o napadih na nevladne organizacije in odsotnosti ukrepov za okrevanje kulture zaradi pandemije. Odvetnik Dino Bauk bo osvetlil težek položaj samozaposlenih v kulturi, ki so jim status odvzeli ali pa navkljub pozitivnim mnenjem komisij sploh ne podelili. Odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec bo spregovoril o zaskrbljujočih posegih v medijsko svobodo. Novinarska konferenca je namenjena tudi splošni javnosti. Odvijala se bo v četrtek, 4. februarja, ob 10h na tej spletni povezavi.

Preberi več

Novosti


 • Kdaj bo vlada ukrepala in kulturi omogočila preživetje?

  Vlada je pripravila osmi protikorona paket. Ponovno brez socialnega dialoga in ukrepov za okrevanje kulture. V Asociaciji smo se zaradi ignorantskega odnosa do kulture odločili, da se odzovem z dopisom, kjer pozivamo, naj smiselno aplicirajo naše stare predloge.

  Preberi več
 • Brez dialoga z deležniki bodo razpisi še naprej slabi

  Odzvali smo se na enoletne projektne razpise Ministrstva za kulturo. Ponovno opažamo velik manko dialoga med MK in ustvarjalci. MK bi se prek javnega posveta zlahka izognilo slabo zastavljenim zahtevam ter težavam, s katerimi se soočajo prijavitelji.

  Preberi več
 • Za razvojni proračun za nevladne organizacije v kulturi

  Odzvali smo se na predlog proračuna MOL za 2022-2023 in predlagali, naj bo za NVO v kulturi naravnan bolj razvojno. MOL velik del proračuna namenja kulturi, kar pozdravljamo, žal pa se rast proračuna ne odraža na rasti za NVO.

  Preberi več
 • Javno pismo: Podpora Avtonomni tovarni Rog

  V Rogu je delovalo veliko število kulturno-umetniških kolektivov in posameznikov, poseganje v njihovo delo pa za kulturo predstavlja nenadomestljivo izgubo. Izjemno zaskrbljujoč je tudi način, s katerim so se oblasti lotile evikcije.

  Preberi več

Servis


 • Arhiv Servis

  Če iščete odgovore na administrativna idr. vprašanja v povezavi s statusom samozaposlenih v kulturi, lahko številne najdete v arhivu Servisa.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Sara Dirnbek

  "Delo igralke na svobodi je že po svoji naravi nepredvidljivo. V nekaj letih, odkar sem končala AGRFT, in stopila na trg dela, so se že mnogokrat pripetile t. i. višje sile. Epidemija pa je seveda v moje delo zarezala najbolj radikalno." Sara Dirnbek, samozaposlena igralka.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si