Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 56 | Januar 2021

Foto: Foto@ŠKUC

Izpostavljamo


Odločno proti napadu na NVO!

Sedmi proti-korona paket vsebuje številne sporne odločitve, manjka pa ena dobra: ponovno v njem ni sistemskih ukrepov s področja kulture. V Asociaciji smo se na paket zato odzvali z javnim pismom in izrazili ostro nasprotovanje ukinitvi Sklada za razvoj nevladnih organizacij, saj je ta velikega pomena tudi za razvoj organizacij s področja kulture. Opozorili smo, da v PKP ponovno ni kulture. Do zdaj so bila posebnih ukrepov deležna skoraj vsa področja, od turizma in športa do kmetijstva in infrastrukture. Kaj smo predlagali: ✔️ Posebne ukrepe za samozaposlene v kulturi. ✔️ Poziv, da vlada podaljša ukrep temeljnega dohodka. ✔️ Ponovno sprejetje ukrepa, s katerim bi se vsaj še v prvi polovici leta 2021 avtomatsko podaljšalo pravico do plačila prispevkov tistim, ki to že imajo. ✔️ Opusi ustvarjalcev bodo v naslednjem petletnem obdobju nosili pečat epidemičnega leta, ko dela ni bilo možno opravljati. Zato predlagamo ustrezne spremembe uredbe.

Preberi več

Novosti


 • Za obstanek Radia Študent: javno pismo Asociacije

  V Asociaciji z veliko zaskrbljenostjo opazujemo poskus ukinitve financiranja Radia Študent s strani ŠOU v Ljubljani. V javnem pismu ta napad na neodvisno kakovostno novinarstvo ostro obsojamo in pozivamo, da ŠOU zagotovi nemoteno delovanje radia.

  Preberi več
 • Pozivamo k zvišanju bolniške za samozaposlene v kulturi

  Ministrstvo za kulturo je z Uredbo o določitvi višine dnevnega nadomestila določilo, da bolniška za samozaposlene v kulturi ostaja enaka kot lani - 25 evrov. V Asociaciji zahtevamo dvig na 35 evrov, saj bi bil to primernejši približek za nadomestilo odsotnosti od dela.

  Preberi več
 • Na odboru za kulturo o težavah samozaposlenih

  Strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko je na seji odbora za kulturo v državnem zboru pojasnil problematiko zamud pri (ne)odobritvi statusov samozaposlenim v kulturi. Ministrstvo smo prijavili tudi varuhu človekovih pravic.

  Preberi več
 • Poslanci proti ogrožanju strokovnosti s pravilnikom

  Predsednica Asociacije Inga Remeta je poslanke in poslance pozvala, da zaustavijo napad na strokovne komisije v kulturi. Odbor za kulturo je nato pozval ministrstvo, da sporni pravilnik umakne, kar pa ministrstvo kljub sklepu v DZ ni storilo.

  Preberi več

Servis


 • Arhiv Servis

  Če iščete odgovore na administrativna idr. vprašanja v povezavi s statusom samozaposlenih v kulturi, lahko številne najdete v arhivu Servisa.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Zavod Zvereene

  "Država ima odlično priložnost, da s pomočjo organizacij, kot je naša, ki delujejo v jedru določenega sektorja, odpravi napake in vzpostavi sistem delovanja kreativnih industrij, ki je konkurenčen preostalemu evropskemu prostoru." Den Baruca iz Zavoda Zvereene.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si