Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 55 | December 2020

Foto: Foto: Simon Podgoršek@Photon

Izpostavljamo


Minister naj popravi kršitve ali odstopi!

V Asociaciji že od poletja opozarjamo na nezakonite postopke ministrstva za kulturo glede podeljevanja statusa samozaposlenih v kulturi. S primerom Zlatka je ministrstvo svoje ravnanje spustilo na pravno dno. V javnem pismu, ki smo ga poslali vsem poslancem in vladi, pozivamo ministra za kulturo, da nemudoma odpravi vse nepravilnosti, sicer odločevalce pozivamo, da ministra čim prej razrešijo, saj povzroča kulturi in državi nepopravljivo škodo. Ključni poudarki javnega pisma: - Izbris Zlatka je nov precedens nezakonitega delovanja, ki ga je nujno treba ustaviti. - Poletni postopki v primeru samozaposlenih so kršili več različnih zakonov in uredb. Ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija zato pozivamo: - Da nemudoma odpravi vse protipravne postopke glede samozaposlenih v kulturi. - Vsem samozaposlenim, ki jim je strokovna komisija podala pozitivno mnenje o pravici do plačila prispevkov, naj se pravico takoj podeli. - Odločba, s katero se samozaposlenega v kulturi Zlatana Čordića briše iz razvida naj se nemudoma prekliče.

Preberi več

Novosti


 • Nezakoniti postopki se morajo končati

  Zgodba samozaposlenih, za katere se proces na ministrstvu za kulturo vleče že od pomladi, še ni zaključena. Na novinarski konferenci smo opozorili na protipravnost teh procesov. Ker so nepravilnosti nastale s strani MK, ne smejo zanje odgovarjati posamezniki.

  Preberi več
 • V PKP6 ponovno brez ukrepov za okrevanje kulture

  Opozarjamo, da vlada ponovno ni upoštevala naših pozivov in sprejela ustreznih ukrepov za reševanje umetnosti in kulture. Pozivamo, da država podaljša pridobivanja pravice do plačila prispevkov; za pet let spusti prag za njihovo pridobitev ter vrsto drugih ukrepov.

  Preberi več
 • Na odboru za kulturo tudi o deložaciji Metelkove 6

  Predsednica Asociacije Inga Remeta je na odboru za kulturo v državnem zboru opozorila, da je deložacija nevladnikov iz Metelkove 6 nesprejemljiva ter pozvala k takojšnji zaustavitvi postopkov. Svoja stališča so predstavile tudi NVO iz te stavbe.

  Preberi več
 • Asociacija predstavlja NVO v ljubljanski urbani regiji

  V razvojnem svetu Ljubljanske urbane regije (RS LUR) imajo predstavniško mesto tudi nevladne organizacije in med njimi tudi kulturni in umetniški sektor. Do leta 2027 je bil vanj nedavno v imenu Asociacije imenovan podpredsednik mreže Uroš Veber.

  Preberi več
 • Nova videposvetovalnica z Juretom Novakom

  Zaradi nedavno sprejetega šestega paketa pomoči zaradi epidemije bomo v torek, 8. decembra, ob 17h v sodelovanju s Centrom za kreativnost priredili že deveto videoposvetovalnico za samozaposlene. Vprašanja sprejemamo do petka.

  Preberi več
 • Delavnica: Pogajanja v poslovnem svetu

  V Asociaciji v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje 10. decembra prirejamo brezplačno spletno delavnico Pogajanja v poslovnem svetu in oblikovanje končne cene produkta. Vodi jo strokovnjakinja mag. Mojca Jović.

  Preberi več

Servis


 • Pogosta vprašanja v času korone za ustvarjalke_ce

  Pripravljamo jih v partnerstvu s Centrom za kreativnost.

  Preberi več
 • Vse o administriranju delovnih štipendij za samozaposlene.

  Kaj spada med prihodke, kaj v cenzus in kako ukrepati.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Erik Valenčič

  "Kot umetniki in svobodomiselni ljudje se moramo zavedati, da je danes naša naloga, da se bojujemo proti zatiralcem kulture in svobode, in da sta podlagi za naš boj tako zgodovinska odgovornost kot dolžnost do naših zanamcev." Erik Valenčič; filmar, pisatelj in novinar.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: FICHO Institute

  Pogovarjali smo se z Goranom Bogdanovskim, priznanim sodobnim plesalcem, ki je ustanovil FICHO Institute. S treningi, ki izhajajo iz elementov plesa, senzibilizira vsakdanje delo in življenje ljudi, ki se s tovrstno umetnostjo praviloma srečujejo prvič.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.Projekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.