Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 54 | November 2020

Foto: Foto: Nada Žgank@INTAKT

Izpostavljamo


Komisije morajo ostati strokovne

V Asociaciji smo ogorčeni nad pravilnikom o strokovnih komisijah, s katerim ministrstvo za kulturo posega v avtonomijo stroke, ne moremo pa se znebiti tudi vtisa, da gre za načrtno discipliniranje nevladnega sektorja in samozaposlenih. Zato jih pozivamo k takojšnjemu umiku pravilnika. Zakaj je pravilnik sporen? - Krčenje demokratičnih pravil: namesto 5-7 članov uvajajo komisije s 3-5 člani. Do zdaj so bili člani lahko le zunanji avtonomni strokovnjaki, zdaj so to lahko uslužbenci MK - in to kar dva od recimo treh v komisiji. Do zdaj je potekal transparentni javni postopek imenovanja, zdaj jih povabi minister. - Brez dialoga: Nihče od deležnikov ni bil obveščen o tem, kaj se pripravlja. Dialoških skupin ni, Nacionalni svet za kulturo predloga ni dobil v obravnavo, zdajšnje strokovne komisije so o tem neobveščene. - Čas: Vsa država, in z njo tudi kulturni sektor, se sooča z resnimi izzivi pandemije, kulturna politika pa očitno največji izziv vidi v spremembah Pravilnika o strokovnih komisijah. Veliko bolj pomembno bi bilo premisliti, kako bomo ponovno zagnali kulturni sektor, ko se bodo razmere uredile.

Preberi več

Novosti


 • Obsojamo nedopusten suspenz demokracije

  Prejšnji teden se poslanci koalicije niso udeležili seje odbora za kulturo, niti niso nanjo poslali nadomestnih članov. Razpravljati bi morali o deložaciji nevladnikov iz Metelkove 6. Danes se seja sicer nadaljuje, a gre za nedopustno oviranje dialoga.

  Preberi več
 • Metelkova 6 je in mora ostati center nevladništva

  Ministrstvo za kulturo je nevladne organizacije na Metelkovi 6 v Ljubljani enostransko pozvalo k prekinitvi najemnih pogodb in izpraznitvi prostorov. Takšno ravnanje ocenjujemo v času epidemije kot povsem nesprejemljivo, zares pa tovrsten avtoritaren pristop ni sprejemljiv nikoli.

  Preberi več
 • Sprejetih del predlogov Asociacije za PKP5

  Asociacija se je v državnem zboru borila za sprejem amandmajev, ki so na koncu izboljšali možnosti samozaposlenih, da v sklopu petega protikoronskega paketa pridejo do temeljnega dohodka. Hkrati smo opozorili na nujnost celostnih ukrepov za kulturo v času krize.

  Preberi več
 • Delavnica: Osnove razpisnih priložnosti za kreativke_ce

  Do 10. novembra sprejemamo prijave na brezplačno spletno delavnico o pridobivanju razpisnih sredstev v kulturi, ki je še posebej usmerjena na tiste, ki se s področjem šele spoznavajo. Delavnico organiziramo v partnerstvu s Centrom za kreativnost.

  Preberi več

Servis


 • Pogosta vprašanja v času korone za ustvarjalke_ce

  Pripravljamo jih v partnerstvu s Centrom za kreativnost.

  Preberi več
 • Kako do priznavalnine za upokojene samozaposlene?

  Korekcija zaradi plačevanja minimalnih prispevkov s strani MK.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Suzana Koncut

  "Trenutna vodstvena zasedba na ministrstvu je s svojo arogantno in nedialoško držo še povečala ta občutek nezavarovanosti oziroma s svojo konfliktnostjo jasno kaže, da področja, za katerega bi morala delati, dejansko ne varuje." Suzana Koncut, prevajalka.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Smetumet

  Okolje propada. Dejstvo. Države morajo začeti ukrepati. Kaj lahko medtem storimo posamezniki? Smetumet, ki deluje kot društvo in socialno podjetje, utira pot okoljsko odgovornemu povezovanju sodobnega dizajna in varovanja okolja.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Projekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.