Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 53 | Oktober 2020

Foto: Foto@RAVNIKAR GALLERY SPACE

Izpostavljamo


Peti paket pomoči ponovno nezadosten

Ker se epidemiološka slika ponovno zaostruje, bo med bolj prizadetimi področji tudi kultura, na kar v Asociaciji opozarjamo že več mesecev. Vlada je pripravila tako imenovani peti protikoronski paket pomoči, ki sicer vključuje nekaj ukrepov, koristnih tudi za področje kulture, a je zakon kot tak potrebno dopolniti. Predvsem smo predlagali izboljšave glede temeljnega dohodka za samozaposlene, ki je v trenutni obliki diskriminatoren, ponovno pa smo se zavzeli tudi za posebne ukrepe na področju kulture. Vlada se mora odločiti, ali bo kulturo pustila propadati, ali pa ji bo odločno pomagala.

Preberi več

Novosti


 • Ekonomisti složni: kultura je razvojna in potrebuje podporo

  Na Asociaciji smo popravili posvet uglednih ekonomistov. Dr. Marko Jaklič, dr. Bogomir Kovač in dr. Andrej Srakar menijo, da znižanje proračuna za kulturo z rebalansom predstavlja kaznovanje sektorja.

  Preberi več
 • Državni svet smo opozorili na nižanje proračuna

  Predsednica Asociacije se je udeležila sveta komisije za kulturo v Državnem svetu, kjer je opozorila, da kultura potrebuje vlaganje, ne pa reze, ki jih je vlada področju namenila z rebalansom proračuna.

  Preberi več
 • Tudi v Evropi branimo socialno pravičnost

  Asociacija je bila vabljena k predstavitvi stališč na posvetu z evropskim komisarjem za delovna mesta in socialne pravice. Poudarili smo pomen socialne pravičnosti ter predstavili izzive na področju kulture.

  Preberi več
 • Sedem zahtev za ministra: javno pismo

  Asociacija je sopodpisnik javnega pisma, v katerem krovna združenja v kulturi opozarjamo na številne probleme aktualne kulturne politike. V pismu izpostavljamo sedem najbolj kritičnih točk v kulturi.

  Preberi več
 • Delavnice o zagovorništvu v kulturi in umetnosti

  Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost vabi na brezplačne delavnice Osnove zagovorništva za kreativce in kulturnike s Tomažem Zaniukom. Potekale bodo v Kopru, Ljubljani in Mariboru. Če bo epidemiološka slika slabša, se delavnice selijo na splet.

  Preberi več
 • Delavnica: Kultura za gospodarstvo

  Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Kultura za gospodarstvo v Kopru. Vodi jo Urška Jež. Obvezne prijave na marusa.golob@asociacija.si najkasneje do 22.oktobra.

  Preberi več

Servis


 • Kakšne pogodbe za delo potrebujejo ustvarjalke in ustvarjalci?

  Vse o tem, na kaj morate paziti pri sklepanju pogodb.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Žiga Brdnik

  "Smo antikritična in antifilozofska družba, zaradi česar opažamo razrast teorij zarote, vzpon konzervativizmov, napade na umetnost, sovražni govor in refašizacijo družbe. Izgon kritike iz medijev je tako simptom kot vzvod tega procesa." Kritik Žiga Brdnik.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Riko

  "Želimo imeti odgovorno zbirateljstvo. Čeprav je zbirka v zasebni lasti, ji želimo dati javni značaj," o strategiji povezovanja med kulturo in gospodarstvom pravi kustosinja Polona Lovšin iz podjetja Riko, ki se ponaša z eno največjih zasebnih zbirk likovne umetnosti.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.