Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 52 | September 2020

Foto: Foto@Photon.

Izpostavljamo


Ne reze, potrebujemo dodatna vlaganja!

V Asociaciji ostro nasprotujemo predlogu rebalansa, s katerim kulturi jemljejo dodatna sredstva. V času, ko je sektor zaradi epidemije izjemno prizadet, deloma celo nedelujoč, je karkoli manj od dodatnih vlaganj v kulturo nesprejemljivo, še posebej, ker ministrstvo za kulturo ni predstavilo dodatnih ukrepov za reševanje sektorja. Ne glede na to, ali gre pri zniževanju za prenos sredstev v prihodnja leta, nerealizacijo nekaterih projektov ali administrativne zaplete, menimo, da bi moral rebalans zagotoviti dodatna sredstva za kulturo, zato da bi lahko pričeli s saniranjem stanja na področju kulture, ki je zaskrbljujoče.

Preberi več

Novosti


 • Dovolj: vložili pobudo varuhu človekovih pravic

  Ker ministrstvo za kulturo še vedno več mesecev zamuja z izdajo odločb samozaposlenim, smo na Asociaciji vložili pobudo za presojo ravnanja ministrstva na urad varuha človekovih pravic.

  Preberi več
 • Zakona o RTV in STA sta neprimerna za sprejem

  Najbolj sporen del zakonov je nova ureditev financiranja, zakona pa tudi ne rešujeta aktualnih izzivov obeh javnih institucij. Preberite naš odziv na predlog obeh zakonov, ki smo ga podali na ministrstvo za kulturo.

  Preberi več
 • Medijska zakonodaja potrebuje dopolnitve

  V Asociaciji smo v času javne razprave o medijski zakonodaji podali številne komentarje, saj menimo, da strokovna javnost v proces ni bila vključena, zato predlagamo, da se začne na novo.

  Preberi več
 • Delavnica: Kultura za gospodarstvo

  Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Kultura za gospodarstvo v Kopru, Mariboru in Ljubljani.

  Preberi več

Servis


 • Kako lahko v Slovenijo v času korone pripeljete tuje umetnike?

  Navodila za države, ki niso na zelenem seznamu.

  Preberi več
 • Kaj za samozaposlene pomeni pravilo de minimis?

  Pomembno predvsem ob prijavi v status samozaposlenega.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Iz prve vrste: Zavod Modri oblak

  "Vsi, ki delujemo na področju kulture, smo dokazali, kako pomembna je v trenutku negotovosti in strahu. Kako je umetnost tista, ki vliva upanje, vzdržuje optimizem, pomirja in nas druži, pa čeprav je med nami razdalja." Pogovarjali smo se z Zavodom Modri oblak.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Zavod Bunker

  "Ne gre za to, da bi bili sami sistemi izobraževanja in kulture nepripravljeni, a so tako okosteneli, da zahtevajo veliko časa in politične volje," pojasnjuje Alma R. Selimović iz Zavoda Bunker. Skupaj z Leo Kukovičič smo se pogovarjali o kulturi in izobraževanju.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.