Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 51 | Avgust 2020

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Ministrstvo pozivamo k izdajanju odločb

V Asociaciji smo Ministrstvo za kulturo pozvali k izdaji odločb samozaposlenim v kulturi, ki se prvič prijavljajo za status. Nekaterim so vloge stale vse od marca. Po našem pozivu je ministrstvo nekatere odločbe sicer izdalo, a morajo zaradi zamud kljub odobrenemu plačevanju prispevkov slednje samozaposleni vsaj en mesec plačati sami. MK zato pozivamo k takojšnji ureditvi situacije in sprotnemu izdajanju odločb glede ostalih zadev. Birokratske ovire v času korona krize namreč le še slabšajo situacijo prekarnih delavk in delavcev v kulturi.

Preberi več

Novosti


  • Zahtevamo realizacijo enoletnih projektnih razpisov

    Enoletni projektni razpisi so ključen mehanizem dela samozaposlenih umetnic in umetnikov. Letošnji rezultati močno zamujajo, zato pozivamo ministrstvo k takojšnji realizaciji razpisa.

    Preberi več
  • Dialoške skupine so nujne za dialog z ministrstvom

    Ob nastopu nove vlade je prenehal mandat članicam dialoških skupin na ministrstvu za kulturo. MK pa ne želi imenovati novih, zato jih pozivamo k takojšnji ureditvi rednega dialoga s samozaposlenimi in NVO.

    Preberi več
  • Kultura nujno potrebuje ukrepe za okrevanje

    V Asociaciji smo vladi ponovno poslali poziv, da po vzoru skrbi za turizem in šport poskrbi tudi za kulturo. Seznam nujnih ukrepov vključuje ponovno uvedbo temeljnega dohodka, vavčerje itn.

    Preberi več
  • Pripombe Asociacije na strategijo kulture v MOL

    V Ljubljani je v procesu sprejema nova strategija razvoja kulture. V sklopu javne razprave smo poudarili pomen skrbi za razvoj nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

    Preberi več
  • Uspešne prilagoditve projekta in sodelovanje s Czk

    Asociacija v okviru partnerske mreže Platforme Center za kreativnost izvaja projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce, ki smo ga zaradi epidemije preoblikovali. Spletnih delavnic se je udeležilo 150 oseb, video nasvete pa ogledalo več kot 5.000. Sledijo nove delavnice.

    Preberi več
  • Asociacija na Poletni šoli kulturnega menedžmenta

    Predsednica Asociacije Inga Remeta je na začetku meseca sodelovala na okrogli mizi o perspektivah kulture v času COVID-19. Razprava je potekala v okviru Poletne šole kulturnega menedžmenta na Ekonomski fakulteti, na kateri Asociacija sodeluje že vrsto let.

    Preberi več

Servis


  • Aktualne omejitve za organizatorje kulturnih prireditev

    Sproti spremljamo najnovejša navodila NIJZ.

    Preberi več
  • Kaj se zgodi s pokojnino, če delaš prek avtorske pogodbe?

    Pojasnjujemo obračunavanje prispevkov pogodbenega dela.

    Preberi več
  • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

    Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

    Preberi več

Mnenja


  • Iz prve vrste: Zavod 0.1

    "Podpora države (in družbe nasploh) je za razvoj – še posebej obrobnih raziskovalnih in umetniških praks – izredno pomembna, in to nikakor ne zgolj v času izrednih razmer, kakršnim smo priča ob epidemiji." Pogovarjali smo se s člani Asociacije Zavod 0.1.

    Preberi več
  • NVO v kulturi - kulturni podcast: Zavod NLB kulturna dediščina

    Čeprav v Sloveniji nimamo strategije zasebnega vlaganja v kulturo, nekatera podjetja že leta skrbijo za to področje. O povezovanju kulture in gospodarstva smo se pogovarjali z direktorico Zavoda NLB kulturna dediščina Ireno Čuk in kustosinjo dr. Meto Kordiš.

    Preberi več
  • Posredujemo: pridružite se akciji Solidarni s kulturo!

    Pobudnice in pobudniki akcije Solidarni s kulturo sporočajo, da se večajo potrebe samozaposlenih v kulturi po denarni pomoči, ki jo nudijo v času COVID-19 krize. Še vedno jim lahko pišete s svojimi težavami, hkrati pa k sodelovanju vabijo nove donatorje.

    Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.