Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 48 | Maj 2020

Foto: Podpisniki javnega pisma proti rezom v kulturo.

Izpostavljamo


Proti rezom v kulturo, za več vlaganj

Več kot 40 krovnih združenj, ki skupaj zastopamo več kot sto tisoč kulturnic in kulturnikov ter več kot tisoč organizacij, na vlado naslavljamo skupen apel. Predstavili smo ga na današnji spletni novinarski konferenci v Kinu Šiška, na kateri smo se združili samozaposleni, javni zavodi, nevladniki in ljubitelji. Naša zahteva je preprosta: smo proti napovedanim proračunskim rezom v kulturo in za več vlaganj, ki nas bodo ohranila v družbi najboljših. Opozarjamo na pomen umetnosti in kulture ter kažemo na primere dobrih praks iz tujine, ki v kriznih časih v kulturo usmerjajo dodatna sredstva. Svoj podpis podpore lahko pošljete na zasebno sporočilo na FB strani Asociacije ali na info@asociacija.si. Seznam podpisnikov bomo dopolnjevali na dnevni bazi. Dobrodošli ste tako posameznice in posamezniki, kot organizacije in združenja. Čas je, da se za kulturo in umetnost borimo skupaj!

Preberi več

Novosti


 • Odziv Asociacije na drugi koronapaket zakonov

  Veseli nas, da je vlada upoštevala številne naše predloge, s katerimi je do pomoči samozaposlenim v drugem paketu upravičenih več ljudi. Vseeno ostajajo odprta vprašanja.

  Preberi več
 • Asociacija v DZ proti rezom v proračun za kulturo

  Predsednica Asociacije Inga Remeta je na seji odbora za kulturo danes poslance in poslanke pozvala, da se prične v kulturo vlagati, saj ima ta pozitivne družbene učinke.

  Preberi več
 • Kako v času krize ustvarjalkam pomagajo v tujini

  V Asociaciji smo v začetku aprila ministrstvo za kulturo in vlado pozvali k večjemu vlaganju v kulturo po vzoru nekaterih primerov iz Evropske unije.

  Preberi več
 • Borili smo se za spremembe drugega paketa ukrepov

  V preteklem mesecu smo si v Asociaciji prizadevali za razširitev upravičenk do pomoči za samozaposlene v kulturi v sklopu nove korona zakonodaje.

  Preberi več
 • Jutri nova posvetovalnica za samozaposlene

  V Asociaciji vas jutri ob 17h vabimo na 4. video posvetovalnico za ustvarjalce z Juretom Novakom, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

  Preberi več
 • Kaj lahko za ustvarjalke stori Ministrstvo za kulturo?

  Ministru za kulturo smo poslali seznam predlogov za takojšnje izboljšanje situacije samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij, ki so v pristojnosti ministrstva.

  Preberi več
 • Spletna delavnica Davčne in računovodske osnove

  21. maja bo davčni svetovalec Urh Vele vodil delavnico o osnovah davčnega prava, ki jo prirejamo v partnerstvu s Centrom za kreativnost. Obvezne so prijave na marusa.golob@asociacija.si.

  Preberi več
 • Spletna delavnica Kultura in gospodarstvo z Urško Jež

  28. maja v partnerstvu s Centrom za kreativnost organiziramo delavnico, na kateri bomo osvetliti sponzorstva v kulturi. Obvezne prijave, število mest je omejeno.

  Preberi več

Servis


 • Pogosta vprašanja v času korone

  Pripravljamo odgovore na dileme samozaposlenih.

  Preberi več
 • E-računi za tiste, ki sami plačujete prispevke

  FURS pojasnjuje da do nadaljnjega ne pošilja e-računov.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Tomaž Simetinger

  "Kritična refleksija, ki zavestno presega ograje lastnih vrtičkov, bo odgovorila, da če nam epidemija na človeški ravni nalaga vedno večjo socialno distanco, je za kulturnike to verjetno ključni korak v stagnacijo ali pogubo." Tomaž Simetinger iz združenja ZKDS.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Robertina Šebjanič

  "Ekološka kriza ni subjektiven pojav, ampak objektivna realnost, zato upam, da nas bo ta zdravstvena kriza zdramila. Skozi prizmo sobivanja z ostalimi živimi bitji je ta kriza zrcalo preteklega nepravilnega delovanja." Intermedijska umetnica Robertina Šebjanič.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Sajeta

  “Ključno je vprašanje meje. Sajeta je mednarodni festival. Najprej rabimo podatek, koliko ljudi lahko sprejemamo, nato kakšna bodo pravila za izvajalce, potem pa ali bo meja odprta,” poudarjajo v Sajeti. Pogovarjali smo se o prihodnosti festivalov v času korone.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.