Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 47 | April 2020

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Pomoč samozaposlenim naj bo hitra

Asociacija si v zadnjih tednih intenzivno prizadeva, da bi v času epidemije koronavirusa vlada prisluhnila argumentom stroke in javnosti ter predstavila ustrezne rešitve za nezavidljivo situacijo samozaposlenih v kulturi. V najnovejšem odzivu društva Asociacija na mega korona zakon, ki ga jutri sprejema državni zbor, in ki se mu s podpisi pridružujejo tudi druga krovna združenja v kulturi, zato opozarjamo, da je potrebno zakon dopolniti po načelih (1) debirokratizacije, (2) utilitarnosti in (3) zaupanja.

Preberi več

Novosti


 • Kulturniki enotno: zaslužimo si enakopravnost!

  Več kot trideset krovnih združenj na področju kulture Vlado pozivamo k enakopravni obravnavi vseh ustvarjalk in ustvarjalcev ter nevladnega sektorja. Poskrbimo, da bo kultura živela tudi po epidemiji!

  Preberi več
 • Kultura potrebuje interventni zakon - posledice bodo dolge

  Asociacija je ob razglasitvi epidemije pozvala k sprejetju interventnega zakona o kulturi. Posledice finančnega izpada bomo vsi sektorji, najbolj pa najranljivejši (samozaposleni in NVO) čutili dolgo.

  Preberi več
 • Kaj bo s projekti NVO in samozaposlenih?

  Medtem, ko rešujemo urgentno situacijo samozaposlenih, ne pozabimo, da zaradi odpadlih dogodkov v zraku visi financiranje NVO in izvajanje projektnih ter programskih razpisov.

  Preberi več
 • Pravica do čakanja tudi za nevladne organizacije

  Veseli nas, da imajo v novem korona zakonu NVO možnost poslati delavce na plačano čakanje na delo tako kot gospodarske družbe. K temu smo vlado pozvali kmalu po začetku epidemije.

  Preberi več

Servis


 • Pogosta vprašanja v času korone

  Pripravljamo odgovore na dileme samozaposlenih.

  Preberi več
 • Kako poteka izbris statusa samozaposlene v kulturi?

  Vse o postopku, h kateremu se mora žal zatekati vse več ljudi.

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Jure Novak

  "Jure Novak pa zaposluje samo Jureta Novaka, in ta lahko za razmere na delovnem mestu, mobing ali neplačane prispevke toži samo – Jureta Novaka." Tokratna kolumna je namenjena stanju samozaposlenih v kulturi. Prvič objavljeno na portalu Neodvisni.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: RAVNIKAR GALLERY SPACE

  "Od države pričakujemo brezpogojno pomoč vsem samozaposlenim in NVO, predvsem pa ne gre pozabiti tudi na tiste, ki smo se trenutno znašli z zaprtimi poslovnimi prostori in tržno najemnino." Piera Ravnikar za Kulturosfero v pogovoru s člani Asociacije.

  Preberi več
 • NVO v kulturi - kulturni podcast: Ljudmila

  V času epidemije so odpovedni javni dogodki, zaprte so kulturne inštitucije. Posledično so se na splet preselili številni dogodki, sestanki, umetniška dela. O novem trendu ter izzivih umetnosti na spletu smo se v aprilskem podcastu pogovarjali z Luko Frelihom iz Ljudmile.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.