Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 46 | Marec 2020

Foto: Foto: Borut Bučo Bučinel@Gledališče Glej

Izpostavljamo


ABC delavnic za ustvarjalke* v kulturi

Asociacija v okviru projekta Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce v sodelovanju s Centrom za kreativnost pripravlja serijo devetih brezplačnih izobraževanih delavnic. Celo leto jih bomo izvajali v Mariboru, Kopru in Ljubljani. Namen projekta je ustvarjalke opolnomočiti in jim ponuditi širok spekter dodatnih izobraževanj, ki jih bodo usposobila za različne izzive. Marca bomo izvedli delavnice o avtorskem pravu z odvetnico Uršo Chitrakar, aprila bo delavnice na temo računovodstva in davkov vodil dr. Urh Vele. Maja in junija bo mag. Mojca Jovič izvedla dve delavnici: Uvod v poslovne modele in Pogajanje v poslovnem svetu ter oblikovanje končne cene produkta. Mag. Urška Jež bo maja izvedla delavnico o povezovanju kulture in gospodarstva. Po poletnem premoru bomo zaključni cikel predavanj nadaljevali z delavnico o razpisnih priložnostih s področja KKI, ki jo bo vodil nekdanji odgovorni urednik in direktor Radia Študent Tomaž Zaniuk. Poleg te bo Zaniuk izvedel tudi delavnico o pomenu zagovorništva za dolgoročni strateški preboj akterjev s področja KKI. V zimskem delu bo mag. Mojca Jovič izvedla še delavnico Uspešno komuniciranje produktov, vizij in idej. * V besedilu uporabljeni in zapisani izrazi v slovnični obliki za ženski spol se uporabljajo kot nevtralni za vse spole.

Preberi več

Novosti


 • Analizo prostorske stiske NVO predstavili na EPK tribuni

  Strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko je v sklopu tribune o prostorskih stiskah v kulturi, ki jo je v Kinu Šiška organizirala Ljubljana EPK 2025, predstavil izsledke naše raziskave.

  Preberi več
 • Delavnice o avtorskih pravicah po Sloveniji

  Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost vabi na delavnice Avtorske pravice za kulturni in kreativni sektor, ki jih bo v Ljubljani, Mariboru in Kopru vodila odvetnica Urša Chitrakar.

  Preberi več

Servis


 • Kaj morate vedeti, če delate s prostovoljkami?

  Prostovoljstvo je regulirano. Kaj vse morate upoštevati?

  Preberi več
 • Kako narediti letni obračun za samozaposlene v kulturi?

  Ne pozabite oddati letnega obračuna do 31. marca!

  Preberi več
 • Ste samozaposlene in imate težavo? Pišite nam!

  Pri statusu vam pomagamo na info@asociacija.si.

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Rdeče zore

  "Letos se je med nominiranimi izjavami znašlo tudi nekaj oseb, ki delujejo v kulturi in so znane po svojem kulturnem udejstvovanju. Če predpostavimo, da je kultura širjenje idej, naj ne bo v službi širjenja zastarelih in škodljivih stereotipov." Rdeče zore o bodeči neži.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Ars Ramovš

  "Sedanja razpisna politika ne zagotavlja stabilnosti. Sofinanciranje bi moralo spodbujati boljšo produkcijo in ne bi smelo delovati izključevalno, kar je tudi posledica premajhnih sredstev." Direktor Zavoda Ars Ramovš Klemen Ramovš v pogovoru za Kulturosfero.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Društvo Mesto žensk // marčevski podcast

  S programsko vodjo Mesta žensk Tejo Reba smo se v marčevskem Kulturosferinem podcastu pogovarjali o razsežnostih projekta Women on Women, vidnosti žensk v kulturi ter opolnomočenju žensk z migrantskim ozadjem skozi plačano delo v umetnosti.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.