Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 43 | December 2019

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Uspeh Asociacije: kulturni evro za NVO

Po nekaj letih zagovorniških prizadevanj je Asociaciji uspelo v t.i. zakon o kulturnem evru uvrstiti določbo, da so do sredstev upravičene tudi profesionalne nevladne organizacije v kulturi. To preprosto povedano pomeni, da bodo v prihodnjih letih infrastrukturna vlaganja v kontekstu tehnične opreme na ciljnih razpisih dostopna tudi zanje.

Preberi več

Novosti


 • Izpolnite anketo o prostorskih kapacitetah NVO v kulturi

  Z anketo želimo pridobiti podatke o stanju, potrebah in dobrih praksah upravljanja infrastrukture, ki se morajo zapisati v strateške dokumente.

  Preberi več
 • Vabilo: posvet o prostorski problematiki NVO v kulturi

  Letos je kar nekaj NVO v kulturi izgubilo svoje prostore, tudi sicer je problematika pereča. 9. januarja v Ljubljani zato organiziramo posvet o prostorih za NVO v kulturi.

  Preberi več
 • Primerjava: avtrijski in slovenski kulturni model

  Na Dunaju smo se udeležili srečanja evropske mreže EAIPE, kjer smo govorili o izzivih, ki povezujejo NVO in ustvarjalce. Spoznavali smo tudi avstrijski kulturni model.

  Preberi več
 • Donirajte dohodnino najljubšim nevladnikom!

  Bliža se konec leta, ko lahko 0,5 odstotka svoje dohodnine, ki bi drugače romala v proračun, namenite eni ali več NVO. Tudi tistim na polju umetnosti in kulture!

  Preberi več
 • Prihaja Dedek Mraz za kulturniške otroke

  Asociacija, Bunker, PTL in Glej vabimo otroke ustvarjalcev v NVO in samozaposlenih v kulturi na obisk Dedka Mraza. S predstavo Interklepec se nam bo pridružil v četrtek v Stari mestni elektrarni.

  Preberi več
 • Želimo vam kreativno in uspešno novo leto

  V prazničnem času vam želimo, da si odpočijete od vseh preprek, s katerimi smo se spopadali, in da si naberete moči za nove umetniške presežke in boje za boljše pogoje dela v kulturi. Skupaj smo močnejši!

  Preberi več

Servis


 • Mednarodno obdavčevanje samozaposlenih v kulturi

  Poslujete s tujino? Nujen nasvet o davkih, ki vas čakajo.

  Preberi več
 • Poslovanje z javnimi zavodi

  Vse o tem, kako pravilno izdati e-račun.

  Preberi več
 • Kdaj postanete atipični zavezanec za DDV?

  Kaj se dogaja z DDV, če storitve prodajate v tujini?

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Uršula Cetinski

  "Zdi se, da kultura – kljub zelo obetavnim koalicijskim zavezam in spodbudnem sprejetju Zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe RS v kulturi – še vedno ni enakopravna partnerica drugih resorjev." Uršula Cetinski piše o delu in izzivih NSK.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Društvo za komorno glasbo Amadeus

  "Za NVO bi moralo ministrstvo nameniti bistveno višja sredstva (nekajkrat več kot sedaj), hkrati pa najti ustrezne razpisne kriterije, ki ne bi povzročili centralizacije projektov." Med člani Asociacije predstavljamo Amadeus, ki v Mariboru deluje na področju resne glasbe.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Trajna // decembrski podcast

  “Aktivnosti, ki jih izvajamo, ne bodo nikoli na trgu, niti to ne rabijo, ker so javna dobrina. Polariziranje, da mora nekaj biti tržno ali javno, je omejujoče, saj tu obstajajo presečišča,” razmišljajo v Trajni. V podcastu smo se pogovarjali o presečišču okolja in kulture.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si