Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 69 | Februar 2022

Foto: Foto@Društvo Photon

Izpostavljamo


Oslabljena kultura je osiromašena družba

V ponedeljek, 14. februarja, bo ob 10. uri na Dalmatinovi 4 v Ljubljani potekala Asociacijina tradicionalna novinarska konferenca, na kateri bomo predstavili stanje na polju neodvisne kulture v zadnjem letu. Dogajanje so zaznamovale številne problematične poteze odločevalcev, zaradi katerih se stanje izrazito slabša. Poleg pregleda stanja, v katerem se nahaja nevladna kultura in ukrepov, ki bi bili v prihajajočem obdobju nujni za njeno okrepitev, se bomo osredotočili tudi na problematiko, ki jo je podčrtalo dogajanje ob objavi razpisa in rezultatov programskega razpisa. O stanju na področju NVO in samozaposlenih v kulturi, pobudah in priložnostih bo skupaj s strokovnimi sodelavci društva Asociacija na konferenci spregovorilo več predstavnikov nevladnih organizacij. Za vstop je potreben PCT. Vljudno vabljeni.

Preberi več

Novosti


 • Nov projekt: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj!

  Asociacija je v koprodukciji s Centrom za kreativnost zasnovala izobraževalni projekt za krepitev kulturnega in kreativnega sektorja. Poleg delavnic in izobraževalnih videov bo na voljo tudi telefonsko svetovanje in individualno mentoriranje. Teme: računovodstvo, branding in komuniciranje. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Sofinancirata ga Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

  Preberi več
 • Delavnica: Računovodstvo in davki za ustvarjalce_ke

  Asociacija in DobraVaga spet združujemo moči in vabimo k udeležbi na brezplačno delavnico Računovodstvo in davki za ustvarjalke_ce s področja kulture. Delavnico bo vodil priznani davčni svetovalec Urh Vele, poleg davčnih osnov boste obdelali tudi oddajo letnega obračuna. Potekala bo 14. marca, s pričetkom ob 16.00. Predvideno trajanje delavnice je dve ure. Prijave sprejemamo na ajda.kocutar@dobravaga.si do zapolnitve mest. Vabljeni_e!

  Preberi več
 • Vabilo: Povezovanje kulture in gospodarstva

  Asociacija vas v sodelovanju z Mrežo za družbeno odgovornost Slovenije vabi na spletni dogodek Povezovanje kulture in gospodarstva. Predstavili vam bomo pilotni projekt Certifikat Kulturno podjetje, kjer boste lahko izvedeli več o njegovih vplivih, ciljih in vsebini. Dogodek bo potekal 22. februarja ob 10. uri preko spleta. Povezavo prejmete ob prijavi, ki jih zbiramo tukaj.

  Preberi več
 • Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

  Asociacija in Klub študentov Sežana vabita na brezplačno delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na to kako ga pridobiti, njegove prednosti in slabosti ter primerjave s popoldanskim s.p.-jem. Predavala bo Polona Torkar iz Asociacije, gostje bodo Sendi Mango, Gaja Hanzel in Jure Počkaj. Potekala bo 26. februarja v Kosovelovem domu Sežana.

  Preberi več

Servis


 • SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost v okviru projekta KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav samozaposlenih v kulturi. Do junija nas lahko pokličete vsak delovni torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.