Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 64 | September 2021

Foto: Foto: Amadeja Smrekar@Tam-Tam

Izpostavljamo


Predstavite ukrepe za kulturo!

Število okuženih s Covid-19 se povečuje. Od sredine avgusta so poleg pogoja PCT na kulturnih prireditvah obvezne maske, ob tem pa prireditelji že zaznavajo upad obiska. Ker je nujno, da kljub negotovim razmeram vsaj do neke mere vemo, kaj pričakovati jeseni, smo vlado, Ministrstvo za kulturo in NIJZ pozvali k oblikovanju ukrepov, ki bodo kulturo kar se da dolgo ohranjali odprto. Hkrati je nujno oblikovati tudi paket pomoči, ki bo naslovil vse težave, ki se s ponovnim valom pojavljajo na področju kulture. V preteklosti je bil obisk zmanjšan tudi zavoljo uredb, ki so na primer omejevale število sedišč. Zato imajo številne organizacije upad lastnega prihodka. Vlado in Ministrstvo za kulturo pozivamo, da pri pripravi PKP 10 vključi tudi ukrep, ki bi ustrezno kompenziral izpad prihodka od prodaje za vse organizacije na področju kulture. Glede samozaposlenih v kulturi vlado pozivamo k uvedbi temeljnega dohodka.

Preberi več

Novosti


 • Novinarska konferenca: Certifikat kulturno podjetje

  Na novinarski konferenci, ki bo 14. septembra na Dalmatinovi 4, bomo predstavili projekt Certifikat kulturno podjetje, ki ga Asociacija izvaja z Mestom žensk in Društvom humanistov Goriške. Sofinancira ga Ministrstvo za javno upravo. Cilj projekta je sistem certificiranja, s katerim bi podjetja spodbujali k vključevanju kulture. Sodelovali bodo partnerji in predstavniki podjetij iz pilotnega testiranja.

  Preberi več
 • Vabilo k individualnim posvetom s strokovnjaki

  V okviru projekta za krepitev kreativnega sektorja, ki ga izvaja Asociacija v koprodukciji s Centrom za kreativnost, vabimo na brezplačne posvete s strokovnjaki. Področja: komunikacija (Tjaša Pureber), računovodstvo (Urh Vele), sponzorstva (Urška Jež), avtorsko pravo (Urša Chitrakar), razpisi (Tomaž Zaniuk), komunikacijski tipi in poslovne ideje (Mojca Jovič). Prijave: do 21. septembra.

  Preberi več
 • Predstavljamo nov mentorski in twinning program za NVO

  V okviru projekta REG.Lab za krepitev mrež in izmenjavo znanja na zahodnem Balkanu, smo odprli poziv za mentorski in twinning program. Ustvarili smo bazo mentorjev za različna področja podpornih znanj za akterje v kulturi. Znotraj Twinning programa bodo ustvarjeni pari organizacij , ki bodo tesno sodelovali in ustvarili prostor za učenje. Prijave do 20. septembra.

  Preberi več
 • Delavnica za vključevanje kulture v podjetja

  V okviru projekta Certifikat kulturno podjetje vabimo na delavnico, na kateri bomo NVO in posameznikom v kulturi predstavili, kako je možno vzpostaviti sodelovanje z gospodarstvom. Potekala bo 15. septembra v Novem mestu. Prijave sprejemamo na info@asociacija.si do 10. septembra. Vodi jo Urška Jež, na njej pa boste dobili vpogled v različne oblike sodelovanj s podjetji.

  Preberi več
 • Predsednica Asociacije v Beogradu o stanju v kulturi

  V okviru festivala Krokodil v Beogradu je potekala mednarodna razprava o vplivu pandemije na sektor kulture. Poudarek je bil na primerjavi različnih nacionalnih odzivov. Udeležili so se je številni predstavniki nevladnih organizacij iz zahodnega Balkana in EU. Na razpravi je sodelovala tudi predsednica društva Asociacija Inga Remeta.

  Preberi več
 • Asociacija v Velenju o lokalnem programu za kulturo

  Velenjska občina pripravlja Lokalni program kulture 2021–2027. Na okrogli mizi v okviru festivala Kunigunda so govorili o pomenu kulture za lokalno okolje. Razprave, v kateri sta sodelovali strokovna sodelavka velenjskega JSKD Tatjana Vidmar in programska vodja eMCe placa Maruša Skornišek, se je udeležil strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko.

  Preberi več

Servis


 • SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost v Asociaciji izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav delavk in delavcev v kulturi. Pokličete nas lahko vsak torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.