Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 63 | Avgust 2021

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo

Bone za vse ponudnike kulture!

Novi zakon, ki uvaja pomoč turizmu in kulturi zaradi posledic epidemije COVID-19 v obliki bonov, je v pojasnilih FURS interpretiran precej restriktivno. V Asociaciji menimo, da interpretacija ne sledi besedilu zakona, zato smo FURS pozvali, da razširi nabor ponudnikov bonov. Interpretacija FURS namreč predvideva, da so ponudniki storitev, pri katerih se bon unovči, le tisti poslovni subjekti, ki imajo na dan unovčitve bona v Poslovni register Slovenije vpisano in hkrati kot glavno dejavnost tudi opravljajo dejavnosti (po standardni klasifikaciji), kot so opredeljene v šestem odstavku 43. člena ZIUPGT. Povedano drugače: številne organizacije in samostojni ustvarjalci svojih storitev po tej interpretaciji ne morejo ponujati tudi preko bonov. V Asociaciji smo pridobili pravno mnenje, v katerem je jasno razvidno, da zakon ne predvideva, da mora biti storitev opredeljena zgolj kot opravljanje le teh znotraj dejavnosti. Asociacija je tako na FURS naslovila dopis s pozivom, da se objavljena interpretacija spremeni skladno z besedilom zakona.

• Predsednica Asociacije v Pragi o stanju v kulturi

Člani evropske zagovorniške mreže EAIPA, ki se posveča izboljšanju pogojev dela za NVO in ustvarjalce v kulturi, so se junija srečali v Pragi. Čeprav so izzivi družbe v času pandemije izredno zahtevni, je podpredsednica EAIPA Inga Remeta ponovno poudarila, da kultura, umetnost in kreativni sektor zagotovo niso področja, kjer je v času krize smiselno varčevati.

• Izvoljen je predstavnik NVO za novi Center Rog

Maja je MOL ustanovil javni zavod Kreativno središče Center Rog. V začetku junija je CNVOS objavil razpis za predstavnico oziroma predstavnika nevladnih organizacij v svetu tega zavoda. Med predlaganimi kandidatkami in kandidati nevladnih organizacij je bil po zaključenem postopku ob podpori društva Asociacija za predstavnika imenovan Uroš Veber.

Servis

• Kaj morate vedeti o bonih za kulturo?

Z zadnjim protikoronskim zakonom je država omogočila bone tudi za področje kulture. V sklopu našega servisa pojasnjujemo, katere nevladne organizacije in samozaposleni lahko svoje dejavnosti ponudite v okviru bonov, ter kakšni so pri tem postopki.

Mnenja

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si

Projekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.