Delavnica: Računovodstvo in letni obračun za samozaposlene

Servis za ustvarjalce_logo-08

Samozaposleni v kulturi in v kreativnih industrijah so v okviru davčne zakonodaje obravnavani kot fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. To pomeni, da se ne morejo izogniti določenim administrativnim obveznostim, glede katerih najpogosteje nimajo predhodnega znanja, saj to znanje nima veliko skupnega z vsebinskimi področji, s katerimi se samozaposleni ustvarjalci ukvarjajo.

Zato smo pri Društvu Asociacija oblikovali delavnico, v kateri bomo celostno predstavili področje davkov in računovodstva za samozaposlene, s posebnim poudarkom na konkretni predstavitvi oddaje letnega davčnega obračuna, ki ga morajo samozaposleni vsako leto oddati najkasneje do konca marca.

Društvo Asociacija v okviru Servisa za ustvarjalce, ki je del projekta »Servis za samozaposlene iz kulture in kreativnih industrij«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo RS, prireja drugo (v seriji šestih) brezplačno delavnic, ki bo potekala 27. februarja (sreda) na Dalmatinovi ulica 4 (6. nadstropje) s pričetkom ob 12.00. Na delavnico se morate prijaviti do 25. februarja (ponedeljek) oziroma do zapolnitve prostih mest na jernej.kaluza@asociacija.si.

Delavnica je namenjena predvsem samozaposlenim v kulturi in kreativnih industrijah, kakor tudi ostalim samozaposlenim in tistim, ki o samozaposlitvi razmišljajo kot o karierni možnosti. Delavnica bo razdeljena na dva dela: v prvem delu bodo pregledno predstavljene osnove računovodstva in davkov za samozaposlene. V drugem, bolj praktično naravnanem delu, pa se bomo osredotočili na izpolnjevanje letnega davčnega obračuna, ki ga morajo do konca marca davčni upravi oddati vsi samozaposleni.

Na delavnici se bomo dotaknili problematik, kot so:

– Računovodstvo z normiranimi in računovodstvo z dejanskimi odhodki (predstavitev in primerjava med obema načinoma določanja davčne osnove)
– Izdajanje računov in knjigovodenje (sestavljanje računa, standardna klasifikacija dejavnosti, zamude z izplačevanjem, dobropisi, gotovinsko in negotovinsko poslovanje, e-računi, itd.)
– Prispevki za socialno varnost (kaj vse vključujejo in katere pravice zagotavljajo, višina minimalnih prispevkov, doplačevanje prispevkov, pravica do plačila prispevkov za samozaposlene v kulturi, itd.)
– Sistem eDavki (delovanje sistema, katere obrazce je potrebno izpolnjevati, itd.)
– Zunanje računovodstvo (kdaj potrebujemo zunanjega računovodjo in kaj ta lahko stori namesto vas)
– Prekrški in kazni (inšpekcijski nadzor, samo-prijava, itd.)
– Letni davčni obračun (pregled letnega davčnega obračuna, spremembe v letu 2019, akontacije dohodnine, itd.)

TERMIN: sreda, 27. februar 2019, od 12:00 – 15:00
TRAJANJE: 3 ure
KRAJ: Ljubljana, Dalmatinova 4, 6. nadstropje
KOTIZACIJA: Udeležba na delavnici je brezplačna
ROK PRIJAVE: do 25. februarja oziroma do zapolnitve prostih mest na jernej.kaluza@asociacija.si.
PREDAVATELJ: Urh Vele, davčni svetovalec

Vabljeni!

Deli