Vabilo na pogovor s strankami o neodvisni kulturi

Foto: Sunčan Stone@Glej
Foto: Sunčan Stone@Glej

V času globalne krize je bila Slovenija ena izmed redkih držav v Evropski uniji, ki je drastično zmanjšala proračun za kulturo, neodvisna kultura ni nikoli tema pogovorov v predvolilnem času, hkrati pa se zdi, da si stranke v povolilni kombinatoriki kulturno ministrstvo podajajo kot kompenzacijo za ostale, »pomembnejše« resorje. Posledično ni presenetljivo, da je v zadnjih štirih letih prišlo do veliko konfliktov med kulturnim ministrstvom in ustvarjalci, da dialoga praktično ni bilo, in da so se sprejemale škodljive poteze, ki so zamajale kulturni ekosistem.

Kam bo šla kultura v prihodnjih štirih letih? Kako politične stranke vidijo rešitev za negotov položaj neodvisne kulture in kdo se bo zavzel za dvig sredstev in oblikovanje konsenzualne in razvojne kulturne politike na področju neodvisne kulture?

Društvo Asociacija, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska vas vabimo na pogovor z naslovom Nov mandat za kulturo: pogovor s predstavniki političnih strank, na katerem bodo predstavniki parlamentarnih strank lahko predstavili svoje poglede na reševanje položaja nevladnih organizacij tudi glede na rezultate programskega razpisa Ministrstva za kulturo v obdobju 2018–2021.

K sodelovanju smo povabili predstavnike vseh političnih strank v državnem zboru, do sedaj pa so svojo udeležbo potrdili:
Dragan Matić, Stranka modernega centra
Samo Bevk, Socialni demokrati
Violeta Tomič, Levica
Ljudmila Novak, Nova Slovenija

Pogovor bo vodila Tanja Lesničar Pučko.

Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5. februarja, ob 20:00 na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana) v prostoru, ki ga programsko skupaj upravljata javni zavod Slovensko mladinsko gledališče in nevladna organizacija Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.