Projektni razpis MOL za leto 2017

Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2017 sofinancirala Mestna občina Ljubljana
Institucija, ki je objavila razpis: Mestna občina Ljubljana
Datum objave:  28. oktober 2016
Povezava na razpis

Ključne opredelitve mehanizma izvajanja kulturnih politik

Predmet razpisa je sofinanciranje kulturnih projektov, ki naj bi bili na območju MOL izvedeni v letu 2017.

Razpis je namenjen prijaviteljem na področjih uprizoritvene, glasbene, vizualne in intermedijske umetnosti, ter na področjih kulturno-umetnostne vzgoje, knjiga in mesto, Ljubljana bere in mladike – prvi projekti.

Vključevanje Asociacije v procese oblikovanja mehanizma izvajanja kulturnih politik

Asociacija je v procesu nastajanja razpisa predlagala:
–    Da ni potrebno prilagati koprodukcijskih izjav, pač pa zadošča vpis koproducenta.
–    Da se podatke o sodelujočih samozaposlenih in zaposlenih v javnih zavodih poroča le v končnem poročilo in ne tudi že pri vmesnih poročilih.
–    Dopolnila k razumevanju nekaterih ustvarjalnih področji oziroma dopolnila glede vključenih posameznih umetniških praks v določena ustvarjalna področja.
–    Dopolnila glede vključevanja različnih starostnih skupin v kulturno umetnostno vzgojo. Namesto, da je kulturno umetnostna vzgoja razumljena zgolj v okviru izobraževanju mladih oziroma otrok, predlagamo, da je razumljena kot del vseživljenjskega učenja brez starostnih omejitev.
–    Predlagali smo nekatera dopolnila pri kriterijih (predlagamo tudi večjo terminološko jasnost) in v poglavju uporaba kriterijev (predlagamo, da se ne postavlja spodnjega praga za uspeh na razpisu, pač pa se sredstva podelijo prijaviteljem z najvišjim številom točk).

Pregled upoštevanja predlogov Asociacije

Upoštevani so bili nekateri predlogi glede terminoloških popravkom  (npr. namesto o celovitosti je v razpisu med kriteriji govora o vsebinski zaokroženosti), prav tako je bil upoštevna predlog glede koprodukcijskih izjav. Dolgoročno gledano je bil uspeh Asociacije tudi, da je bil razpis objavljen pravočasno, kar Asociacija poudarja ob različnih razpisih. Ostali predlogi večinoma niso bili sprejeti.

Kronologija zagovorniških dejavnosti

Oktober 2016: Člani Asociacije so razpravljali o dokumentaciji projektnega razpisa MOL za leto 2017 in skupaj oblikovali stališča.
20. oktober 2016: Na Delovni skupini MOL za trajni dialog z nevladnimi organizacijami na področju kulture in samozaposlenimi v kulturi so člani in predstavniki Asociacije razpravljali o projektnem razpis MOL.
25. oktober 2016: Asociacija na MOL pošlje svoje predloge glede sprememb osnutka besedila projektnega razpisa MOL za leto 2017.

Deli