Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture 2020

V letu 2020 smo se s projektom Kulturosfera: Medsektorsko povezovanje kulture ponovno prijavili na Redni letni javni projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020 na Ministrstvu za kulturo.

Kulturosfera je elektronsko glasilo posvečena različnim akterjem na področju kulture in umetnosti ter kulturni politiki. Kot medij za širšo javnost pa je registrirana od leta 2017.

AKTUALNO: Omejitve kulturnih prireditev

Ker se število okužb s koronavirusom povečuje, je Vlada RS z odloki ponovno pričela urejati zbiranje oseb na prostem in v zaprtih prostorih.

V tem prispevku bomo sledili aktualni situaciji glede zbiranja oseb in vas sproti obveščali o stanju in morebitnih postopkih, ki jih morate kot organizatorji kulturnih prireditev upoštevati, da lahko izvajate vaše aktivnosti.

(prispevek smo nazadnje posodobili 10.7.2020)

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.7

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci št. 7

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci št. 7Društvo Asociacija v sodelovanju s Center za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO Slovenija, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.NIJZ je izdal priporočila za izvedbo kulturnih dogodkov v zaprtih prostorih. V zadnji korona posvetovalnici v četrtek, 28. maja, ob 17:00, jih bomo natančno pregledali in raztolmačili.Ob tem vas pozivamo, da nam lahko vnaprej pišete vprašanja na info@asociacija.si. V video odgovorih jih bomo naslovili vsa, ki bodo prispela na nabiralnik do 14. ure v sredo. Če bodo prispela kasneje, bomo na njih odgovorili v komentarjih oz. jim bomo uvrstili na seznam vprašanj, ki jih bomo naslovili v naslednjem tednu.TERMIN: v četrtek 28.05. , s pričetkom ob 17:00VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/3cWKW0ATRAJANJE: 45 min.KOTIZACIJA: Udeležba na video konferenci je brezplačna.PREDAVATELJ: Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Četrtek, 28. maj 2020

NIJZ je izdal priporočila za izvedbo kulturnih dogodkov v  zaprtih prostorih. V zadnji korona posvetovalnici v četrtek, 28. maja, ob 17:00, jih bomo natančno pregledali in raztolmačili.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.5

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci št. 5

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci št. 5Društvo Asociacija v sodelovanju s Center za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.V tokratni video posvetovalnici v četrtek, 14. maja, ob 17:00, na Facebook strani Asociacije, znova zbiramo vaša vprašanja glede pomoči samozaposlenim, predstavili pa bomo tudi nekaj novih odgovorov na Pogosta vprašanja na spletni strani Asociacije.Ob tem vas pozivamo, da nam lahko vnaprej pišete vprašanja na info@asociacija.si. V video odgovorih jih bomo naslovili vsa, ki bodo prispela na nabiralnik do 14. ure v sredo. Če bodo prispela kasneje, bomo na njih odgovorili v komentarjih oz. jim bomo uvrstili na seznam vprašanj, ki jih bomo naslovili v naslednjem tednu.TRAJANJE: 45 min.KOTIZACIJA: Udeležba na video konferenci je brezplačna.Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Četrtek, 14. maj 2020

Delavnica: Kultura in gospodarstvo

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Kultura in gospodarstvo.

Delo ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah ter umetnic se le preredko razume kot pomemben del gospodarstva. Na sploh se zdi, da je v našem lokalne okolju še veliko neizkoriščenega potenciala v povezovanju med kulturo in gospodarstvom.  Sponzorstvo je lahko izziv, priložnost in dober »posel« in ne zgolj moralna dolžnost podjetja.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.3

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalciV tokratni video posvetovalnici v četrtek, 30. aprila, ob 17:00, na Facebook strani Asociacije, se bomo posvetili spremembam, ki jih za samozaposlene prinaša drugi korona zakon. Kdo vse bo po novem upravičen do pomoči? Kakšni so novi standardi za dokazovanje upada prihodkov? Kako bodo obravnavani delno samozaposleni in tisti, ki so status pridobili šele po 1.1.2019? Ob branju zakona bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja ter predstavili nove odgovore v prispevku Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije, objavljenem na spletni strani Asociacije.Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.Ob tem vas pozivamo, da nam lahko vnaprej pišete vprašanja na info@asociacija.si. V video odgovorih jih bomo naslovili vsa, ki bodo prispela na nabiralnik do 14. ure v sredo. Če bodo prispela kasneje, bomo na njih odgovorili v komentarjih oz. jim bomo uvrstili na seznam vprašanj, ki jih bomo naslovili v naslednjem tednu.Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Četrtek, 30. april 2020

V tokratni video posvetovalnici v četrtek, 30. aprila, ob 17:00, na Facebook strani Asociacije, se bomo posvetili spremembam, ki jih za samozaposlene prinaša drugi korona zakon. Kdo vse bo po novem upravičen do pomoči? Kakšni so novi standardi za dokazovanje upada prihodkov? Kako bodo obravnavani delno samozaposleni in tisti, ki so status pridobili šele po 1.1.2019? Ob branju zakona bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja ter predstavili nove odgovore v  prispevku Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije, objavljenem na spletni strani Asociacije.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.2

VIDEO POSVETOVALNICA KORONA IN USTVARJALCI

VIDEO POSVETOVALNICA KORONA IN USTVARJALCIPo ogledu videa nam lahko v živo zastavljate vprašanja v komentarje pod njim. Društvo Asociacija v sodelovanju s Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO Slovenija vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.V okviru projekta Obveznosti, možnosti in priložnosti želimo nasloviti tudi aktualne zakonodajne spremembe, ki jih vlada sprejema za namen omilitve posledic epidemije COVID-19. V video posvetovalnici, ki bo potekala vsak četrtek, bomo predstavili nekatere zadnje pridobljene odgovore na najbolj pogosta vprašanja ustvarjalk in ustvarjalcev, seveda pa bomo odgovarjali tudi na nova vprašanja oziroma skušali do naslednjega srečanja s pomočjo pravnikov in institucij poiskati pravi odgovor.V drugi video posvetovalnici, ki bo potekala v četrtek 23. aprila ob 17:00 na Facebook kanalu, se bomo posvetili pogostim vprašanjem samozaposlenih v času korone. Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Četrtek, 23. april 2020

Preberite več

Servis: Izbris iz razvida samozaposlenih v kulturi

Foto@SCCA

Ob oddaji vloge za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna lahko komisija odloči, da oseba ne izpolnjuje pogojev. To pomeni, da bo ta morala sama plačevati prispevke za socialno varnost, če želi ohraniti status samozaposlene v kulturi.

Mnogi samozaposleni pa si glede na svoje skromne dohodke tega ne morejo privoščiti in se zato odločijo za izbris iz registra. V tokratnem servisnem prispevku bomo predstavili postopek izbrisa iz razvida samozaposlenih v kulturi oz. vseh ostalih administrativnih obveznosti, ki spremljajo izbris iz razvida.

Preberite več

Podpora kulturi je podpora Evropi!

Društvo Asociacija in zavod Motovila sta se kot člana evropskega združenja Culture Action Europe pridružujeta kampanji »Podpora kulturi je podpora Evropi!«

Poziv o podvojitvi proračuna za kulturo smo naslovili na Evropsko komisijo in svet, poslali pa smo ga tudi Vladi Republike Slovenije, nekaterim ministrstvom, slovenskemu predstavništvu v Bruslju in slovenskim poslanec v Evropskem parlamentu.

Preberite več

Servis: Prijava terjatve v stečajnem postopku

Foto: Nada Žgank @Bunker

Zaradi različnih razlogov nekatera podjetja postanejo ekonomsko insolventna, ne uspejo poravnati svojih dolgov in drugih obveznosti. Poslujejo v ti. rdečih števkah iz katerih se ne uspejo izkopati v doglednem času in se zato odločijo za stečajni postopek.  Kaj lahko v tem primeru storijo poslovni_e partnerji_ice, ki jim je podjetje ostalo dolžno?

V tokratnem servisnem prispevku predstavljamo postopek prijave upravičencev_k terjatev v stečajnem postopku.