Asociacija v DZ: Stroka, transparentnost in ukrepi za krepitev NVO!

Foto: Asociacija@DZ

Društvo Asociacija se je udeležilo 6. nujne seje odbora za kulturo državnega zbora RS, ki je bila z zadevo »Dodeljevanje javnih sredstev kulturni eliti s področja umetnosti« sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, ki se je v besedilu in sklepih zahteve ob kulturi v splošnem še posebej osredotočila na domnevno problematično javno financiranje nevladnih organizacij ter podeljevanje statusa v javnem interesu. Seje se je v imenu društva udeležila strokovna vodja društva Polona Torkar.

Ministrica Asta Vrečko je sklic odbora označila za zlonameren: “Gre za diskreditacijo nevladnega sektorja, ki jo sklicatelji vršijo že vrsto let in se je manifestirala tudi v določenih dejanjih Ministrstva za kulturo pod prejšnjim vodstvom. Nevladne organizacije, samozaposleni v kulturi in sodobna umetnost so postali področje za izkoriščanje kulturnega boja in političnih obračunavanj. Že sam sklic seje, ki vsebuje dikcijo “kulturna elita”, je zavajajoč, neosnovan in žaljiv.”

Preberite več

Ob krepitvi vsebinskih mrež ključno tudi čezsektorsko delovanje NVO

V Društvu Asociacija smo se 6. septembra kot del Konzorcija vsebinskih mrež Slovenije udeležili srečanja z vrhom Ministrstva za javno upravo. Srečanja sta se med predstavniki ministrstva udeležila tudi ministrica Sanja Ajanović Hovnik in državni sekretar Jure Trbič, iz Kabineta predsednika vlade pa državni sekretarki Nataša Sax in Maksimilijana Polak. V imenu društva se je srečanja udeležila strokovna vodja Asociacije Polona Torkar.

Na srečanju, ki je potekalo v konstruktivnem vzdušju, smo predstavili predloge konzorcija ter opozorili na določene pomanjkljivost aktualne ureditve, ko gre za razvoj NVO po resorjih in položaj vsebinskih NVO mrež.

Preberite več

S pravilnikom okrepljena stroka. Naj bo še bolj!

Foto: Nada Žgank@Bunker

Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo vložilo predlog Pravilnika o strokovnih komisijah, ki je bil nazadnje spremenjen pred manj kot dvema letoma dni. V društvu Asociacija smo v predlogu prepoznali številne pomembne novosti, ki bodo po regresiji instituta v preteklem mandatu bistveno pripomogle h krepitvi vloge in ravni strokovnega odločanja pri obravnavi zadev iz področij dela ministrstva.

V odzivu društva smo predlagali vrsto ukrepov za dodatno okrepitev kriterijev strokovnosti ter višanje transparentnosti v postopkih odločanja, s katerimi bi se okrepilo zaupanje v organ ter njegove odločitve. Izpostavili pa smo tudi na problematičnost kratkega roka za javno razpravo ter dejstvo, da organ še vedno ni imenoval dialoških skupin za samozaposlene in NVO v kulturi, ki bi ob kar najširše zasnovanem dialogu z deležniki, strokovno javnostjo in civilno družb lahko bistveno pripomogli k oblikovanju kar najbolj široko usklajenega in s tem kakovostnega predpisa. Ministrstvo za kulturo smo tako pozvali, najustanovitev dialoških skupin uvrsti na seznam prioritetnih nalog organa.

Preberite več

Nadaljujemo z razširjanjem vesti o učinkih spodbujanja povezav med gospodarstvom in kulturo

Društvo Asociacija je julija v sodelovanju s KID PiNA in LokalPatriotom Certifikat Kulturno podjetje predstavilo v Kopru ter Novem mestu. Dogodkov, namenjenih predstavitvi povezovanja kulture in gospodarstva, so se udeležili predstavniki različnih podjetij, nevladnih organizacij in posamezniki, ki delujejo v kulturi.

Na predstavitvah so se udeleženci seznanili z različnimi cilji, učinki in vrsto kakovostnih praks povezovanja med gospodarstvom in kulturo v okviru Certifikata Kulturno podjetje, ki smo ga v društvu razvili v sodelovanju z Društvom humanistov Goriške ter Društvom Mesto žensk.

Preberite več

Priročnik “Kako graditi mreže in zakaj?” dostopen tudi na spletu

Vir: Kooperativa

Regionalna platforma Kooperativa, ki je namenjena povezovanju nevladnih kulturnih organizacij na področju Jugovzhodne Evrope, je junija izdala priročnik “Kako graditi mreže in zakaj?”. Gre za prvo v seriji treh, publikacij, ki bodo nastale v okviru evropskega projekta REG.Lab. Urednica publikacije, ki jo je angažirala Asociacija, partnerica v projektu, je Tjaša Pureber.

Priročnik, ki izhaja in je pregled raznolikih razumevanj mreženja v sodobnih post-jugoslovanskih in evropskih kulturnih okolij, je v empirično raziskavo vključil osemnajst članic mreže Kooperative. Do publikacije, ki jo je Kooperativa založila v fizični obliki, lahko zdaj dostopate tudi preko spletne strani Kooperative.

Preberite več

Asociacija tudi na drugem srečanju NVO s predsednikom vlade

Predstavnike nevladnih organizacij so na drugem srečanju NVO s predsednikom vlade RS , ki je potekalo 29. julija in se ga je v imenu društva Asociacije udeležila vodja strokovne pisarne Polona Torkar, ob premierju, ministrico za javno upravo ter državnemu sekretarju MJU, nagovorili tudi predstavniki vseh ministrstev, ki so predstavili bistvene resorne prioritete v navezavi na vključevanje in sodelovanje s civilno družbo.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na srečanju napovedala, da bo ministrstvo v doglednem času pripravilo dva razpisa za NVO, ki bodo v skladu z učinki predhodnih razpisov bolj ciljno pripravljeni, tudi z obzirom na administrativne obremenitve NVO.

Preberite več

Asociacija na prvem srečanju z novim vodstvom MK

Društvo Asociacija je na prvem srečanju z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, ki se je zgodil v torek, 5. julija, izpostavilo prednostna vprašanja, vezana na nevladno kulturo in samozaposlene, za katere si bo prizadevalo, da se v mandatu aktualne vlade naslovijo ter izrazilo pripravljenost za sodelovanje z ministrstvom.

Srečanja z ministrico sta se v imenu društva Asociacija udeležili predsednica društva Inga Remeta ter strokovna vodja Polona Torkar, ob ministrici pa sta ju sprejela še svetovalca v kabinetu ministrice Mihael Kelemina in Peter Baroš.

Nadaljevanje dialoga z MOL

Mestna občina Ljubljana z nevladnim sektorjem in samozaposlenimi v kulturi vodi strukturiran dialog preko delovne skupine, v kateri delujejo tudi predstavniki Asociacije.

Skupina se je v letošnjem letu do zdaj sestala dvakrat, in sicer januarja in juliju, glavne tematike pa so bile predvsem rebalans proračuna za leti 2022 in 2023, prostorska problematika NVO, ki delujejo v Mestni občini Ljubljana, negotov finančni položaj, v katerem so se nahajajo tako nevladne organizacije kot samozaposleni v kulturi ter Strategija razvoja kulture Ljubljanske urbane regije.

Preberite več

Prijavi se na poletno šolo v Ohridu!

Regionalna platforma za kulturo Kooperativa v okviru projekta REG.Lab, katerega del je tudi društvo Asociacija in ki je namenjen krepitvi obstoječih in na novo nastajajočih mrež ter praks izmenjav znanja in veščin na področju zahodnega Balkana, vabi k prijavi na poletno šolo, ki bo letos pod naslovom ‘Liquid Frameworks, Solid Institutions – building participation from the bottom up.’ potekala v makedonskem mestu Ohrid.

Izobraževanje, ki bo potekalo med 19. in 23. septembrom 2022, se bo osredotočilo na demokratizacijo kulturne javne infrastrukture, participativno upravljanje, vodenje zagovorniških procesov kulturne politike, usmerjene v skupnost ter spoznavanje in izmenjavo dobrih praks civilno-javnih partnerstev v jugovzhodni Evropi.

Preberite več

Operacija KULPosočje vabi k pridobivanju znanj v polju kulture!

Vir: Zveza Mink Tolmin

Vabljeni k prijavi na serijo usposabljanj na področju delovanja v polju kulture, ki ga v okviru operacije KULPosočje organizira Zveza Mink Tolmin. K snovanju priprave dveh modulov, Kulturni menedžent in Promocija in digitalizacija v kulturi, je povabila društvo Asociacija.

Povabilu smo se z veseljem odzvali in pripravili program, ki bo s strokovnjaki iz NVO sektorja, v teoriji in praksi predal znanje na teme, kot so organiziranje dogodkov, ustanovitev društva, pridobivanja sredstev, področja avtorskih pravic, razvoja lastnih projektnih idej, marketinga, promocije in številne druge.