Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 72 | Maj 2022

Foto: Foto: Nada Žgank @Emanat

Izpostavljamo


Stanje je težko, pričakovanja visoka

Rezultat državnozborskih volitev napoveduje, da je pred nami priložnost za pozitivne premike v polju kulture ter se tudi za nevladno kulturo obetajo svetlejši časi. Toda številnim izzivom, ki jih je nujno nasloviti, ne bomo kos brez proaktivne drže, delovne vneme in odločnosti odločevalcev, dialoga med deležniki ter ustrezno oblikovane ter izkazane vizije. Da bo resor prevzela ena od strank, ki so na edinem soočenju, namenjenem obravnavi kulturnega sektorja, izkazale razumevanje problematik, ki sektor zadevajo, ocenjujemo kot dobro. Od novega ministra_ice pričakujemo: - Vzpostavitev in kontinuirano zagotavljanje ustrezno formaliziranega dialoga z deležniki v polju kulture. - Povrnitev ugleda in vloge stroke ter zamejevanje političnega vpliva. - Prekinitev gonje proti nevladni kulturi, odprava krivic ter sanacija škode. - Premislek, prenova in vzpostavitev mehanizmov za stabilizacijo, razvoj in profesionalizacijo NVO v kulturi. - Dosledno izvajanje zakonodajnih ukrepov in zasledovanje ciljev. - Ureditev stanja za samozaposlene v kulturi in medije. - Vrnitev kulture v središče življenja državljanov in državljank ter dosledno zasledovanje trajnostnih (ekonomskih, socialnih in okoljskih) ciljev. Od bodočih odločevalcev pričakujemo, da sistematično uveljavljajo in skrbijo za promocijo kulture in umetnosti ter v okviru celotnega sistema zasledujejo vodila, kot so odprava revščine, enakost spolov, dostojno delo, zmanjševanje neenakosti, cenovna dostopnost itn. Seznam pričakovanj je dolg, smo pa v Asociaciji bodočim odločevalcem že sporočili, da smo – kot velja za vsako vlado – pripravljeni in na voljo za sodelovanje in strokovno podporo.

Preberi več

Novosti


 • Mandat začenja nov upravni odbor Asociacije

  Člani in članice Asociacija so izvolili nov upravni odbor. To so Urška Jež (Mesto žensk), Miha Firšt (Hiša kulture Celje), Špela Kopitar (Bunker), Alja Lobnik (Maska), Inga Remeta (Gledališče Glej), Uroš Veber (Projekt Atol), Borut Pelko (LokalPatriot), Borut Jerman (PiNA), Jurij Krpan (Kerrsnikova), Sanja Popov Leban (MinK Tolmin). Podpredsednica je Valentina Rajaković (Radio Študent).

  Preberi več
 • Za kulturni certifikat se odloča vse več javnih podjetji

  Da pridobijo certifikat Kulturno podjetje, se je odločila vrsta podjetji, med njimi Ljubljanski potniški promet, JP Vodovod Kanalizacija Snaga, ŽALE Javno podjetje ter Javni holding Ljubljana in Energetika Ljubljana. Z usmerjenim pristopom kreiranja kulturnih dobrin bodo dodatno izboljšali pogoje za razvoj podjetja, kadra in partnerskih poslovnih vezi.

  Preberi več
 • S kulturo za zdravje - vpišite se na evropski zemljevid!

  Zaživel je spletni portal evropskega projekta Culture4Health, zbirno mesto informacij, dobrih praks in kontaktov o projektih in organizacijah, ki raziskujejo presečišča kulture in zdravja. Projekt, katerega del je tudi Asociacija, je podprla Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

  Preberi več
 • Vabljeni na individualna svetovanja za ustvarjalce

  V okviru projekta KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj, ki ga Asociacija izvaja v koprodukciji s Centrom za kreativnost, vas vabimo k prijavi na individualna svetovanja, na katerih boste z našimi strokovnjaki_njami naslovili izzive na različnih področjih. Prijave na tej povezavi do 29. maja.

  Preberi več

Servis


 • SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost v okviru projekta KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav samozaposlenih v kulturi. Do junija nas lahko pokličete vsak delovni torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.