Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 70 | Marec 2022

Foto: Foto: Zavod 0.1 / Institute 0.1@Uroš Abram

Izpostavljamo


Komu (ne) koristi višji proračun?

Preteklo leto je znova zaznamovala vrsta potez odločevalcev, ki slabšajo položaj nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Na novinarski konferenci smo spomnili nanje, opozorili pa tudi na tiste, ki grozijo, da bodo sektor kmalu še bolj oslabile. (Ne)ukrepi za lajšanje položaja kulture med epidemijo, za nevladnike sporen Nacionalni program za kulturo, regresija instituta strokovnih komisij, izguba prostorov za ustvarjanje, sporni postopki pri podeljevanju statusov samozaposlenim, obdavčenje normirancev, neodraz višjega proračuna za kulturo na polju nevladne kulture in samozaposlenih, nerazumevanje potreb nevladnikov, ki so se pokazale na programskem razpisu. Seznam težav je še bistveno daljši.

Preberi več

Novosti


 • Kulturniki_ce enotni: razpisni mehanizmi rabijo reformo

  Asociacija se je s predstavniki več nevladnih organizacij v kulturi udeležila seje Odbora za kulturo Državnega zbora. Razpravljali smo o problematičnih točkah razpisne politike Ministrstva za kulturo ter delovanja strokovnih komisij.

  Preberi več
 • Posledice neustreznih ukrepov za samozaposlene

  Na izredni seji Odbora za kulturo v Državnem zboru je strokovna vodja Asociacije Polona Torkar opozorila na vse slabši položaj samozaposlenih v kulturi v luči posledic pandemije in novega Nacionalnega programa za kulturo.

  Preberi več
 • Sprejet Nacionalni program za kulturo nima naše podpore

  Na seji komisije Državnega sveta za kulturo smo izpostavili težave Nacionalnega programa za kulturo. Za najbolj pereč problem je strokovna vodja Asociacije Polona Torkar opredelila neustrezno obravnavo NVO ter samozaposlenih.

  Preberi več
 • Bo nova vlada spoštovala zakon o NVO glede mrež?

  Konzorcij vsebinskih mrež, katerega del je tudi Asociacija, je pred volitvami 27 strank vprašal, ali nameravajo spoštovati 23. člen Zakona o NVO, po katerem morajo resorna ministrstva financirati vsebinske mreže. Tudi v kulturi.

  Preberi več
 • Evropski poslanci spremljajo težave nevladnikov v kulturi

  Kot nestrankarska organizacija smo se odzvali vabilu evropskih poslancev Irene Joveve in Klemna Grošlja na srečanje s predsednikom Renew Europe v Evropskem parlamentu Stephanom Sejournejem. Predstavili smo stanje NVO v kulturi.

  Preberi več
 • Certifikat kulturno podjetje se širi v svet gospodarstva

  V sodelovanju z Mrežo za družbeno odgovornost Slovenije smo pripravili dogodek Povezovanje gospodarstva in kulture. Udeležila so se ga podjetja in NVO ter predstavila ali pa se seznanila s cilji, učinki in praksami povezovanja gospodarstva in kulture.

  Preberi več
 • Ob 8. marcu ne pozabimo na neenakost delavk v kulturi

  Strokovni sodelavec Asociacije Miha Satler je včeraj sodeloval na okrogli mizi Inštituta 8. marec o položaju ženskih delavk. Izhodiščna točka pogovora je bila lanska resolucija o strategiji EU za enakost spolov skozi izboljšanje delovnih pogojev.

  Preberi več
 • Mednarodna in lokalna podpora nevladnikom v kulturi

  Čeprav sta od odtegnitve programskih sredstev številnim NVO v kulturi minila dva meseca, še vedno dežujejo pisma podpore s strani organizacij in posameznikov iz Slovenije in tujine, kar je pomemben dokaz pomena teh NVO.

  Preberi več
 • Delavnica: Kako ustvariti relevantno blagovno znamko?

  Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost vabi na brezplačno delavnico Kako ustvariti relevantno in karizmatično blagovno znamko v času socialnih medijev? Mentor bo Vladimir Mićković. Delavnica bo 17. marca, prijave na info@asociacija.si.

  Preberi več
 • Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

  Asociacija in Mladinski svet Ajdovščina vabita na brezplačno spletno delavnico, kjer bo strokovni sodelavec Asociacije Miha Satler predstavil status samozaposlenega v kulturi. Delavnica bo 30. marca, prijave na miha.satler@asociacija.si.

  Preberi več

Servis


 • SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost v okviru projekta KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav samozaposlenih v kulturi. Do junija nas lahko pokličete vsak delovni torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.