Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 66 | November 2021

Foto: Foto: Asiana Jurca Avci @TAM-TAM mestni plakati

Izpostavljamo

Kulturnice in kulturniki složno proti rezom

31 stanovskih, krovnih in strokovnih društev v kulturi je skupaj s sindikati vladi poslalo skupno pismo, v katerem pozivamo k spremembi predloga rebalansa, ki nevladnim organizacijam v kulturi odvzema skoraj polovico sredstev v prihodnjih dveh letih. Podpisniki pisma združujemo večino kulturnic in kulturnikov v javnih in nevladnih institucijah ter samozaposlenih. Opozarjamo na pomembno vlogo, ki jo v domačem kulturnem ekosistemu opravljajo nevladne profesionalne in ljubiteljske organizacije ter odločevalce pozivamo, naj premislijo uničujoče posledice vladne napovedi znižanja sredstev ter uprejo vse sile v zagotovitev višine sredstev, ki bo pomenila razvoj celotne domače kulturniške krajine.

• Proti znižanju sredstev za NVO tudi v državnem zboru

O napovedanem rezu v proračun za nevladne organizacije v kulturi je razpravljal tudi odbor za kulturo državnega zbora. Nujne seje se je v imenu Asociacije udeležil strokovni vodja Tadej Meserko, ki je poudaril, da rez sledi nevarni predpostavki v osnutku Nacionalnega programa za kulturo, ki nevladne organizacije in samozaposlene obravnava izredno negativno.

Preberi več
  • Hoče vlada debirokratizacijo ali odrinjanje strokovnjakov?

V Asociaciji smo se odzvali na vladni predlog zakona o debirokratizaciji. V njem ponovno posegajo tudi v krovni zakon v kulturi ZUJIK. Opozarjamo, da predlagane spremembe ne vodijo v manjšo birokratizacijo, ki jo kultura sicer nujno potrebuje, temveč v nižanje vloge strokovnosti in višanje stopnje političnega vmešavanja v procese odločanja v okviru razpisov.

Preberi več
  • Delavnica za vključevanje kulture v podjetja

V okviru projekta Certifikat kulturno podjetje vabimo na delavnico, na kateri bomo NVO in posameznikom v kulturi predstavili, kako je možno vzpostaviti sodelovanje z gospodarstvom. Potekala bo 4. novembra v Novem mestu. Prijave sprejemamo na info@asociacija.si. Vodi jo Urška Jež, na njej pa boste dobili vpogled v različne oblike sodelovanj s podjetji.

• Aktivnosti za krepitev NVO v kulturi na Balkanu

Asociacija se je kot članica regionalne platforme za kulturo Kooperativa udeležila dveh srečanj za krepitev sodelovanj ter skupnega razvoja NVO sektorja v kulturi v jugovzhodni Evropi. Srečanj v Beogradu in Skopju sta se med številnimi predstavniki nevladnih organizacij iz zahodnega Balkana v imenu Asociacije udeležili Mistral Majer in Polona Torkar.

Servis

• SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

V sodelovanju s Centrom za kreativnost v Asociaciji izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav delavk in delavcev v kulturi. Pokličete nas lahko vsak torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

Mnenja

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si

Projekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.