Brez kulture PKP 3 ni paket pomoči

Vlada RS je sprejela predlog t.i. tretjega protikorona paketa (PKP 3) in ga poslala v nadaljnjo proceduro v Državni zbor RS, kjer bo v obravnavi predvidoma v prihodnjem tednu. Kljub vsem preteklim pozivom kulturnega in kreativnega sektorja po ukrepih, ki bodo blažili nastalo situacijo, vlada v svojem predlogu teh ni upoštevala.

V društvu Asociacija že dalj časa poudarjamo, da bo kultura med najbolj prizadetimi, saj so se kulturna prizorišča prva zapirala in se bodo zadnja odpirala, kar se tudi potrjuje v praksi, zato so ukrepi toliko bolj pomembni.

Opozorila Asociacije, da bo kultura med najbolj prizadetimi sektorji, so tudi v skladu z ugotovitvami Evropske komisija, ki v sporočilu za javnost z dne 19.3.2020 z oznako C(2020) 1863 final med pet najbolj prizadetih sektorjev uvršča tudi kulturo. Dodatno bremeni sektor kulture še dejstvo, da se kultura večinoma dogaja na javnih mestih in v večjih skupinah, kar pomeni, da gledališča, koncertna prizorišča in kinodvorane še nekaj časa ne bodo delovala tako kot so pred epidemijo. Ob tem nam je pretekla finančna kriza pokazala, da se v zaostrenih finančnih pogojil najprej pričnemo odrekati kulture in zavoljo obetajoče se finančne krize se nam na horizontu riše tudi ponovitev tega scenarija.

Asociacija zato v odzivu na vladni predlog tretjega protikorona paketa pomoči predlaga uvedbo ukrepov s katerimi bi vlada morala odločno poseči v situacijo in sicer zagovarjamo vavčerje za kulturo, uvedbo vrednotnic za kulturo, uvedbo dodatnih neposrednih spodbud za ustvarjalnost (dopolnitev ukrepa delovnih štipendij), sklad z nepovratnimi sredstvi in podaljšanje ukrepa čakanja na delo tudi za kulturni sektor.

Med najpomembnejšimi je zagotovo ukrep vavčerja za kulturo v višini 25 eurov za polnoletno osebo. Predlog imam tudi strokovno podporo in sicer v raziskavi, ki jo je naročilo Ministrstvo za kulturo leta 2016 z naslovom Analiza zakonodaje in prakse zasebnega vlaganja v kulturo v državah evropske unije, kjer je ta model jasno izpričan kot ena boljših možnosti krepitve zasebnega vlaganja v kulturi in je bil tudi preizkušen v nekaterih evropskih državah.

Poleg tega predlagamo tudi uvedbo vrednotnic za kulturne prireditve, kot so te predvidene za športne prireditve in turistične pakete. Ob tem je pomemben dodatek abonmajev, ki v sezoni 2019/2020 ne bodo mogli biti izvedeni v celoti in je zato potrebno poiskati ustrezno rešitev, zato, da kulturne organizacije ne bi zašle v likvidnostne težave.

Paket pomoči pomembno dopolnjujeta tudi finančne spodbude za samozaposlene ustvarjalce in pa sklad za nepovratna sredstva, iz katerih bi lahko organizacije črpale sredstva za tiste programe in projekte, ki zavoljo epidemije niso mogli biti izvedeni.

Celoten odziv Asociacije je dostopen na tej povezavi.