Letni davčni obračun za samozaposlene

Osebe samozaposlene v kulturi in kreativnih industrijah so, tako kot tudi vse ostale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, vsako leto obvezane k oddaji letnega davčnega obračuna. To morajo (za preteklo leto) storiti najkasneje do 31. marca naslednjega koledarskega leto. Letos torej samozaposleni oddajajo obračun za leto 2018, na podlagi katerega se jim bo odmerila akontacija dohodnine za leto 2019.

V tokratnem servisu za ustvarjalce bomo predstavili nekatere vidike izpolnjevanja letnega davčnega obračuna, ki so bili med drugim predstavljeni tudi na zadnji delavnici v sklopu Servisa za ustvarjalce. Osredotočili se bomo tudi na to, kaj se  zgodi v primeru, ko samozaposleni letnega davčnega obračuna ne oddajo.

Društvo Asociacija je 27. februarja organiziralo delavnico Računovodstvo in letni obračun za samozaposlene. Vodil jo je davčni svetovalec Urh Vele, ki je predstavil širše področje obdavčevanja in se med drugim dotaknil vprašanj obdavčitve v tujini, obdavčitve fizičnih in pravnih oseb, obdavčitve dohodkov iz dejavnosti in dohodkov iz delovnega razmerja, obdavčitve samozaposlenih z normiranimi odhodki in samozaposlenih, ki se jim davčna osnova ugotavlja glede na dejanske odhodke itd.

Za samozaposlene je, glede na čas v letu, trenutno posebej aktualna tema oddaja letnega davčnega obračuna za leto 2018 (obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti), kar je bilo predstavljeno v zaključnem delu delavnice. Letni obračun morajo samozaposleni oddati do 31. marca 2019.  Kot je navedeno v 125. členu Zakona o dohodnini (ZDoh2), se z davčnim obračunom opravi izračun akontacije dohodnine. Davčni obračun je obveznost, ki jo je dolžan opraviti davčni zavezanec sam, k njegovi oddaji pa so obvezani tako tisti z normiranimi odhodki kot tisti, ki se jim davčna osnova ugotavlja glede na dejanske odhodke. Na podlagi obračuna se ugotavlja davčna obveznost fizičnih oseb, torej višina dohodnine. V kolikor na podlagi obračuna finančna uprava (FURS) ugotovi, da je bil znesek obračunane dohodnine na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, zavezanci doplačajo razliko dohodnine pri prvem naslednjem obroku akontacije dohodnine. To pomeni, da omenjeno razliko prištejejo k znesku mesečnega obroka akontacije dohodnine za mesec marec na plačilnem nalogu, ki mora biti plačan najpozneje do 10. aprila. Kadar pa je znesek obračunane dohodnine na letni ravni manjši od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, davčni organ samoiniciativno vrne zavezancem dohodnino v 30 dneh od predložitve davčnega obračuna. Če bodo zavezanci obračun predložili 31. marca, jim bo torej davčni organ nakazal znesek na njihov TRR najpozneje do 30. aprila. Oddaja davčnega obračuna je tudi edina priložnost, ko lahko samozaposleni prehajajo iz sistema normiranstva v način ugotavljanja davčne osnove glede na dejanske odhodke in obratno.

Glavna novost glede letošnje oddaje davčnega obračuna je ta, da fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, davčni obračun v celoti izpolnijo in oddajo preko sistema eDavki, kar predstavlja poenostavitev glede na prejšnja leta, ko je bilo potrebno obračun izpolnjevati v programu Silvester Fineus.

Postopek glede oddaje obračuna je za normirance, kamor spada večina samozaposlenih na področju kulture in kreativnih industrij, sledeč: 1.) v programu eDavki na levi strani menija izberete rubriko »dokumenti«, 2.) med dokumenti, ki se prikažejo, izberete dokument DDD-DDD (obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti), 3.) v dokumentu označite obdobje na katerega se izračun nanaša (v kolikor ste opravljali dejavnost v celotnem prejšnjem letu je torej izbrano obdobje celotno leto 2018), nato pritisnete gumb “Naprej”, 4.) pri rubriki »vrsta dokumenta« izberete možnost »original«, 5.) pri rubriki »Način ugotavljanja davčne osnove od dohoda iz dejavnosti v obdobju, za katerega se predlaga obračun«, izberete možnost N (normirani odhodki), pri rubriki »Sistem vodenja poslovnih knjig« pa možnost »evidence«, 6.) pri rubriki »Vrsta obveznega socialnega zavarovanja« načeloma (v kolikor niste bili del leta zaposleni ipd.) izberete možnost »iz naslova opravljanja dejavnosti« (vkolikor ste samozaposleni za 8 ur bo tu vpisan znesek vseh plačanih prispevkov, kar za 2018 znese 4465,21 EUR) 7.) pri rubriki »Podatki o vrsti obračuna« izberete možnost »Redni letni obračun«, 8.) v rubriki »Izračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti (normirani)« pri točki 1. (prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih, od tega) vpišite vsoto zneskov vseh izdanih računov v letu 2018, pri točki 25. pa vnesite znesek celotne akontacije dohodnine, ki ste jo plačevali v letu 2018. Na podlagi vnesenih podatkov bo program sam izračunal bodisi obveznost za doplačilo dohodnine bodisi presežek plačane dohodnine in znesek akontacije, ki ga boste morali plačevati v letu 2019, 9) na koncu ne pozabite pritisniti gumba “Oddaj vlogo” (potreben elektronski podpis) oziroma gumba “Začasno shrani vlogo”, v kolikor želite vlogo oddati pozneje.

V kolikor ste samozaposleni v kulturi s pravico do plačanih prispevkov s strani ministrstva za kulturo, bi bil povsem pravilen postopek ta, da pri točki 1. (“Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih”) vpišete vsoto zneskov vseh izdanih računov v letu 2018 + znesek plačanih prispevkov s strani ministrstva za kulturo (za 2018 je to 4465,21 EUR), pri točki 2.6. (“Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov”) pa ponovno vpišete samo znesek plačanih prispevkov s strani ministrstva za kulturo.

Za konec omenimo še, kaj se zgodi, če davčnega obračuna ne oddate. V 397. členu Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), ki definira davčne prekrške v zvezi z opravljanjem dejavnosti, je navedeno, da se samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ki »ne predloži davčnega obračuna oziroma ga ne predloži na predpisan način oziroma v predpisanih rokih«, kaznuje z globo od 800 do 10.000 EUR. Globi se zavezanci sicer lahko izognejo s samoprijavo (pri kateri morajo plačati obresti), prav tako pa FURS tiste, ki letnega obračuna ne oddajo, najprej opozori na zamudo. Samozaposleni sicer poročajo, da FURS tovrstno obveščanje opravlja samo preko portala eDavki, kar pomeni, da lahko tisti, ki tega portala redno ne spremljajo, tovrstna obvestila spregledajo, kar v končni instanci pripelje do tega, da morajo plačati globo (v praksi je za samozaposlene v primeru ne-oddaje davčnega obračuna po navadi 800 EUR).