Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Festival Sajeta že vrsto let organizirajo člani Asociacije. Gre za festival, ki prepleta različne sodobne umetniške in ustvarjalne prakse, med katerimi prednjači glasba.

Na letošnji že 19. ediciji Sajete so na eni izmed okroglih miz odprli tudi vprašanje aktualne kulturne politike s fokusom na nedavni štiriletni programski razpis, ki je močno razburil kulturniško javnost. Pogovora se je udeležil tudi predstavnik Asociacije Tadej Meserko.

V uvodnem delu dogodka so razpravljalci govorili o nedavnem programskem razpisu. Tadej Meserko je ob tem opozoril na nekatere ključne težave z razpisom. Začele so se že v točki, ko je želela Asociacija ministrstvu za kulturo še pred razpisom predstaviti nekatere pozitivne prakse tako doma kot v tujini, a ministrstvo za naše ugotovitve ni kazalo pretiranega interesa. Posledica je bil razpis, ki je vključeval številne problematične elemente. Eden teh je bil denimo pogoj, da dogodki ne smejo biti brezplačni, ampak morajo prejemniki razpisa nujno zaračunavati vsaj en evro vstopnine. Problematičen je bil tudi prenos nekaterih avtorskih gradiv pod licenco Creative Commons. Seveda je bilo težav z razpisom še več, a zadnji na katerega lahko ponovno spomnimo, je bilo preverjanje bonitete prijavitelja, pri čemer je bilo veliko neznank, naknadno pa so bile v procesu preverjanja ugotovljene tudi konkretne anomalije.

Razprava se je nadaljevala o procesu, ki se je dogajal po objavi rezultatov razpisa. Asociacija je ob tem spomnila na sestanek pri predsedniku vlade, kjer so bila zagotovljena sredstva za urejanje nastalih razmer, hkrati pa smo spomnili tudi na dejstvo, da poziv ni bil oblikovan na način, ki bi predstavljal dejansko rešitev nastale situacije.

Nadaljevanje je bilo usmerjeno bolj splošno v financiranje kulture in pregled nekaterih možnosti, kako bi se lahko razmere izboljšale. Asociacija je ob tem ponovila nekatera znana stališča, da bi bilo primarno potrebno predvsem dvigniti tako splošni proračun za kulturo, kot tudi proračun za profesionalni nevladni sektor. Ob tem je bil kot primer dobre prakse izpostavljen tudi jeseni 2017 sprejet obvezen delež za umetnost, ki bi ga veljalo prenesti tudi na druga področja oziroma bi bilo potrebno razmisliti o drugih načinih neproračunskega financiranja.

Dogodek se je sklenil z živahno razpravo, hkrati pa tudi z zavedanjem, da prihajajočo vlado na področju kulture čaka veliko dela. Okroglo mizo je moderiral Miha Zadnikar, poleg Tadeja Meserka (Asociacija) pa so se je udeležili tudi Tomaž Grom (Sploh), Neja Tomšič (MoTA) in Anže Zorman (član strokovne komisije za drugo glasbo pri ministrstvu za kulturo).

* Projekt Asociacija – mreža NVO v kulturi, kultura za ustvarjalen razvoj, v sklopu katerega smo sodelovali pri posvetu, delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kopija  od mju logo ess logo nov

Deli