Samozaposleni za boljši dialog

Foto: Simon Podgoršek@Photon
Foto: Simon Podgoršek@Photon

Enajsta seja dialoške skupine za samozaposlene v kulturi, ki je potekala v aprilu, je bila usmerjena k pregledu stanja v kulturi in v razmislek o dosedanjem delu skupine.

Skupina je na pobudo člana Asociacije obravnavala tudi konkreten predlog za izboljšanje položaja samozaposlenih v kulturi.
Na seji je bilo odprto vprašanje glede vodenja dialoga, ki ga bo potrebno v prihodnosti nasloviti še resneje.

Zbrani samozaposleni so najprej razpravljali o delu skupine. Ugotovili so, da ta pogosto ni delovala optimalno, predvsem ker ministrstvo ni pravočasno pošiljalo gradiv, na katere bi se skupina lahko odzvala. Kot nedavni primer je član Asociacije Tadej Meserko navedel uredbo, ki določa višino bolniškega nadomestila za samozaposlene, kjer ministrstvo uredbe sploh ni poslalo v predhodno ali tudi kasnejšo obravnavo na skupino. Podobno je bilo tudi s krovnim zakonom v kulturi, ki je bil v javno razpravo poslan februarja, pa z nacionalnim programom za kulturo, in še katerim dokumentom, ki so bili vsi ali prepozno ali pa sploh ne poslani v razpravo na dialoško skupino za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi. Vse to, kljub temu, da je bilo na prvi seji dogovorjeno in v dokumentu o načinu dela potrjeno, da se bo ministrstvo glede vseh zadev, ki zadevajo samozaposlene v kulturi, prej posvetovalo tudi z dialoško skupino.

V razpravi so prisotni ugotovili, da bo potrebno nujno doseči, da se skupini v naslednjem mandatu zagotovi, da bo sodelovala pri vseh zakonodajnih predlogih, ki učinkujejo tudi na samozaposlene v kulturi, in da bo ministrstvo bolj upoštevalo sklepe skupine.

Druga točka dnevnega reda, ki jo je predlagal član Asociacije, je zadevala vprašanje prehoda samozaposlenih v kulturi v zaposlitev v javnem zavodu. Trenutno namreč ob tovrstnem prehodu samozaposlenemu v kulturi niso priznane delovne izkušnje in mora svojo pot začeti praktično na začetku, kljub morebitnim bogatim izkušnjam, ki jih je pridobil skozi status samozaposlenega v kulturi. Zbrani so predlagali sklep, ki potrjuje, da bi se samozaposlenim ob zaposlitvi v javnem zavodu upoštevale vse delovne izkušnje, kot da so bili zaposleni v javnem zavodu in bi se jih s tem smiselno vključilo v posamezen javni zavod oziroma se jim omogočilo ustrezno plačilo.

Na seji so članice in člani sicer odprli tudi nekatera širša kulturno politična vprašanja, obravnavali pa so tudi prihajajoče volitve, saj je vsakokratna dialoška skupina vezana na mandat aktualnega ministra. V tem oziru so sklenili, da mora skupina nadaljevati delo tudi v mandatu naslednje vlade, hkrati pa je nujno, da se dialog prične razumevati kot dvosmerno razpravljanje in da se dobre predloge, ki so sprejeti na skupini, dejansko tudi vključi v nastajajočo zakonodajo.

Deli