Javni poziv za sofinanciranje projektov mednarodnega sodelovanja na področju umetnosti za leto 2018

Ime: Javni poziv za izbor javnih kulturnih projektov mednarodnega sodelovanja na področju umetnosti, ki jih bo v letu 2018 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo
Institucija, ki je objavila razpis: Ministrstvo za kulturo RS
Datum objave: 20. april 2018
Povezava na razpis

Ključne opredelitve mehanizma izvajanja kulturnih politik

Poziv je namenjen sofinanciranju kulturnih projektov predstavljanja vrhunske slovenske umetniške produkcije v tujini ter predstavljanju vrhunske tuje umetniške produkcije v Sloveniji na področjih glasbene, uprizoritvene, vizualne in intermedijske umetnosti.

Vključevanje Asociacije v procese oblikovanja mehanizma izvajanja kulturnih politik

Razpis je posledica prizadevanj Asociacije glede programskega razpisa v letih 2018 do 2021. Pri predsedniku vlade si je Asociacija v februarju 2018 izborila dodatna sredstva za blažitev splošno slabega položaja nevladnih ustvarjalcev in za blažitev težav, ki so nastale zavoljo programskega razpisa ministrstva za kulturo.

Asociacija je takoj po objavi poziva na spletni strani objavila komentar poziva, v katerem smo detektirali številne problematične točke, med drugim:

– Poziv je bil očitno združen s sorodnim rednim letnim razpisom za sofinanciranje predstavitve ustvarjalcev na mednarodnih umetniških sejmih, kar je pomenilo zažiranje sredstev v sicer dodatno zagotovljena sredstva s strani Vlade RS.
– Poziv je združeval umetniška področja, denimo glasbo in uprizoritvene umetnosti, ki imajo povsem drugačne lastnosti in potrebe ter produkcijske načine.
– Poziv je delal nerazumne razlike med zahtevami vizualnega in intermedijskega področja na eni ter uprizoritvenega in glasbenega področja na drugi strani.
– Ministrstvo je želelo v besedilu razpisa financirati zgolj določene umetniške sejme, pri čemer so bili navedeni nekateri, ki so v tistem obdobju že minili.

Pregled upoštevanja predlogov Asociacije

Četudi so bili vsi komentarji in pripombe argumentirani in podkrepljeni z dejstvi, ministrstvo poziva ni spremenilo v nobeni točki.

Kronologija zagovorniških dejavnosti

15. februarja 2018: Na sestanku s predsednikom vlade smo zagovarjali stališče, da je potrebo zagotoviti dodatna sredstva za blaženje slabih rezultatov programskega razpisa. Predsednik vlade je zagotovil, da bo za ta namen namenjenih dodatnih pol milijona sredstev.
16. februar 2018: Asociacija je na spletni strani objavila novico o sestanku pri predsedniku vlade.
5. marec 2018: Asociacija je organizirala posvet članov o oblikovanju razpisa, glede katerega je predsednik vlade zagotovil, da bo pristojno ministrstvo iz proračuna prejelo dodatnih pol milijona sredstev.
15. marec 2018: Asociacija je organizirala posvet zainteresiranih članov glede oblikovanja razpisa.
24. april 2018: Na spletni strani Asociacije je bila objavljena novica o komentarjih Asociacije na javni poziv za sofinanciranje projektov mednarodnega sodelovanja na področju umetnosti.

Deli